Шин Ћићи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Шин Ћићи
Xin Qiji.JPG
Шин Ћићи
Датум рођења28. мај 1140
Датум смрти1207

Шин Ћићи (кин. 辛棄疾, пин. Xīn Qìjí; 11401207) је био кинески песник, војсковођа, и државник Јужног Сунга.

Живот[уреди]

Шин Ћићи је рођен у Тинану у Шантунгу.[1] У том периоду, Џурџи су окупирали северну Кину, номадски народ пореклом из данашње северно-источне Кине, тада сматрани као варвари. Само је јужна Кина била под влашћу Хан кинеске Јужне Сунг династије. У његовом детињству деда му је причао о времену када су Хан Кинези владали севером и причао му да буде поштен човек и да тражи освету против варварске нације.

Године 1161, као добровољац, Шин Ћићи се придружио Кенг Ћингу које је у Шантунгу подигао устанак против татара који су држали северну Кину. Устанак није успео али се он истакао као војсковођа.[1]

Једно време је био у државној служби. Стално је упућивао молбе престолу да крене у поход против Татара и поврати изгубљену централну равницу, али двор није обраћао пажњу на његове захтеве.

Дела[уреди]

Постоји око 620 његових песама, све написане када је отишао на југ.[2] Његова туга и озлојеђеност су нашли свој израз у ц-песми. Певао је о патриотским идеалима и подстицао народни отпор против најезде Ђина. Написао је и неколико песама пејзажа и пасторалних песама. Није се држао строгих правила ц-песме па је његов технички израз прилично слободан. Кроз ц-песме успео је да изрази богатији и сложенији садржај.[3] Својим снажним стилом је утицао на касније песнике.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Ђурђевић & Зечевић 1995, стр. 443.
  2. ^ Лију, Џонгмеи, Издање Шин Ћићи. Пекинг: Wuzhou Chuanbo Chubenshe, (2005). стр. 9-14
  3. ^ Ђурђевић & Зечевић 1995, стр. 26.

Литература[уреди]

  • Ђурђевић, Мирјана; Зечевић, Ада (1995). Антологија старе Кинеске поезије. Београд: Српска књижевна задруга. ISBN 86-379-057104.