Шкоцјанске јаме

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Шкоцјанске јаме
Назив на званичном списку светске баштине
SkocjanskeJame.jpg
Локација  Словенија
Тип природна
Критеријум vii, viii
Референца 390.
Унеско регија Европа
Историја уписа у светску баштину
Упис 1986. (10. седница)
Угроженост не

Шкоцјанске јаме је систем крашких јама уз подземни ток Нотрањске реке неколико километара југоисточно од Диваче у близини словеначко-италијанске границе. Нотрањска река која сакупља воде из подручја еоценског флиша око Илирске Бистрице и са побрђа Бркини, понире на надморској висини од 327 m прво у Мохорчићеву јаму, а затим се још два пута појављује у 165 m дубоким вртачама (Мала и Велика долина) да би најзад прешла у подземни кањон чије су стране високе готово 100 m. У кањону у којем је проведено електрично осветљење изграђен је и пут з посетиоце.

Шкоцјанске јаме

У вишим етажама јама које је вода давно напустила нађени су трагови палеолитске (Рошка шпиља над великом долином) и неолитске (Томинчева јама над Великом долином) културе. Вода из Шкоцијанских јама поново извире на удаљености од 39 km, уз само море северозпадно од Трста у изворима реке Тимаве.

Већ у палеолиту, а деломично у неолиту биле су настањене Томинчева јама и Рошка шпиља. Врло јак је халштатски културни слој у Светиновој дворани (шлем италско-етрурског типа) у Јами над језером, у Томиничевој јами, где се препознаје прелаз у Латенско доба и где је нађено неколико скелетних гробова. Трагова из ране антике засад нема, али има трагова касне антике (III-IV век) у Томинчевој јами где има и остатка из раног средњег века - мање у Рошкој јами. Халштатску настањеност шпиља треба приписати томе да се становништво које је живело у —околини, пре свега у Шкоцјану — склонило у њих пред опашношћу која би им запретила. На стрмим стенама кањона Реке и раседних долина доминира халштатска градина. На Пониквама у непосредној близини је латенска некропола, одакле је постоље споменика императора Августа, постављеног 14 година п. н. е. (Inscriptiones Italicae, X, 4, 337). Занимљиво је и то, да су се у овој јами, снимали кадрови за филм "Орлови рано лете".

Литература[уреди]


Паркови Словеније Застава Словеније
Национални паркови: Триглав
Национални парк Триглав

Регионални паркови: Козјанско | Шкоцјанскe јаме