Шнауцер

С Википедије, слободне енциклопедије
Schnauzer
ПореклоЊемачка
Особине
Тежина 4—47 кг
Висина 30—70 см
Класификација / стандарди
ФЦИ [2 стандард]
[1]
АКЦ [181, 182, 183 стандард]
АНКЦ [ стандард]
Домаћи пас (Canis lupus familiaris)

Шнауцер (нем. Schnauzer) је група раса паса за универзалну употребу, узгајана у Немачкој. Укључује три расе:

  • Стандардни шнауцер (средњи шнауцер, стандардни шнауцер, шнауцер)
  • Патуљасти шнауцер (Минијатурни Шнауцер, Минијатурни Шнауцер)
  • Велики шнауцер (џиновски шнауцер)

Разликујући се по величини, шнауцери имају заједничке карактеристике: груба длака, квадратни формат, велика глава са густим дугим обрвама и брадом[1].

Историја расе[уреди | уреди извор]

Шнауцери потичу од пинчера, који су раније постојали у две варијанте: глатко и жичанодлаки. У ствари, „шнауцер“ - бркови је нови назив за жичанодлаког пинча. Шнауцери су пореклом из Баварске и били су цењени као свестрани пси на фарми који су били подједнако успешни у хватању пацова, заштити имовине и чувању стоке. Веће сорте су чак коришћене за ношење лаких терета[2].

До почетка 19. века, шнауцери су имали разноврсне боје. Рад на формирању и консолидацији карактеристика расе почео је средином 19. века. За корекцију типа коришћени су црна пудлица и вучји шпиц. Као резултат укрштања и селекције, фиксиране су две опције боја - црна и боја "бибер и сол", коју формира зонска длака. На изложбама паса у Немачкој 1870-их, раса је била представљена под именом "жичанодлаки пинч". Године 1879. у Хановеру је победио грубодлаки пинч по имену Шнауцер, дајући раси ново име[3].

Први стандарди расе шнауцера објављени су 1880. Године 1907. у Минхену је формиран Баварски шнауцер клуб, који се 1918. спојио са Клубом пинчера и формирао клуб Пинчер-шнауцер. Шнауцери су се појавили у Великој Британији и САД почетком 20. века. У Америци је Шнауцер клуб формиран 1925. године, да би се 1933. поделио на Клубове Стандардних шнауцера и Клубова шнауцера. Клуб расе у Великој Британији је формиран 1929. године.

Изглед[уреди | уреди извор]

Шнауцери су снажни, прилично здепасти пси квадратног формата са благо нагнутим леђима. Глава је масивна, дугуљастог облика, са тупом њушком. Прелаз са чела на њушку јасно је изражен и наглашен густим "обрвама". Уши су мале, троугласте, висе на хрскавици, високо постављене и окренуте напред. Врат са племенитом грациозном групом, глатко се претвара у гребен. Груди су овалне, дубоке, умерене ширине. Реп је дебео у основи и сужава се према крају, традиционално купиран. Углови удова су изражени, покрети шнауцера у касу одликују се великим обимом и снагом.

Длака шнауцера је тврда, груба, густа, са густом подлаком, густа шкољка покрива цело тело пса. Захваљујући капуту, шнауцери изгледају кошчатије и масивније од пинчера, а брада, бркови и обрве визуелно увећавају главу. Правилна структура и боја крзна су од великог значаја у изложбеном испитивању шнауцера.

Сорте шнауцера[уреди | уреди извор]

Висина у гребену 60-70 цм 45-50 цм 30-35 цм

Тежина 35-47 кг 14-20 кг 4-8 кг

Прихватљиве боје Црна, црни бибер са сољу, црно сребрна

Темперамент и употреба[уреди | уреди извор]

Шнауцери су пси универзалне намене, добро су обучени, брзи и активни, веома самоуверени. Сви шнауцери су одлични пси чувари и сапутници. Велики и средњи шнауцери се користе у полицијској и војној служби. Шнауцери се могу користити у кинолошким спортовима.

Одржавање и нега[уреди | уреди извор]

Шнауцери захтевају дуге шетње уз добру вежбу. Нега длаке се састоји од свакодневног чешљања и редовног уклањања мртве длаке; Шнауцери се лињају сами. Брада и бркови захтевају прање након сваког храњења, не препоручује се пречесто прање целог пса.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Schnauzer | Breeds A to Z | The Kennel Club”. www.thekennelclub.org.uk. Приступљено 2023-03-08. 
  2. ^ Frye, Fredric L. (2002). Schnauzers: Everything about Purchase, Care, Nutrition, and Diseases (на језику: енглески). Barron's. ISBN 978-0-7641-1962-0. 
  3. ^ Flerova, Nina Aleksandrovna (1994). Strizhka sobak i ukhod za ikh sherstʹi͡u : pravila ukhoda za sherstʹi͡u, standarty, pricheski i tekhnika strizhki 38 porod sobak, podgotovka sobak k vystavke. Library Genesis. Moskva : Verbo. ISBN 978-5-7630-0014-6.