Шота Галица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шота Галица

Azem Bejta.jpg
Азем Галица и Шота Галица, вође качака из Дренице.

Датум рођења: 1895.
Место рођења: Радишево (Османско царство)
Датум смрти: 1927.
 (Албанска република)

Шота Галица (алб. Shote Galica; 18951927), позната и као Ћерима (Хаљиљ) Радишева (алб. Qerime (Halil) Radisheva), била је албански качак из Дренице, која се, заједно са мужем Аземом Галицом истакнутим албанским качаком, борила против српске власти на југу Краљевине Србије, тј. у областима на граници са Албанијом након балканских ратова 1912. године.[1] Шота и њен муж Азем су били албански одметници који су вршили нападе на српска села и градове, на магистралне и локалне путеве на југу Србије према граници са Албанијом, у граничном појасу где су живели припадници албанског народа, нападајући представнике српске власти и цивиле чинећи стравичне злочине, убиства и мучења.

1919. године албански качаци у граничном појасу југа Србије према Албанији предвођени Аземом и Шотом Галицом, дижу устанак и спроводе серију напада на западу Косова, у пограничном појас на југу Србије према Албанији, са жељом прогона локалног српског становнишва, који би потом био припојен Албанији. Качаци су у области Дренице чак успели да оформе тзв. неутралну зону, која је трајала између 1921. и 1923. године. Ову „ослобођену” област Албанци су неформално називали Мала Албанија (алб. Arbëria e Vogel).[2] Крајем септембра 1924. године Југословенска војска је у великој акцији уз опсежну употребу артиљерије разбила већину качачких банди и ликвидирала њихове вође.[3] Азем Галица је у овој борби смртно рањен, а Шота је и након његове смрти наставила да се бори, преузевши вођство над његовим четама.[1] 1927. године се повукла у Албанију, где је и умрла. Остала је упамћена по изреци: „Живот без знања је као рат без оружја”.[1]

По Шоти Галици настала је позната песма „Шоте мори шоте”. Песма је настала док је Галица бацала у огањ шесторо српске деце,[4] тј. чобана, у планинском пределу на југу Србије близу границе са Албанијом. Док су деца везана жива горела на ломачи Шота је са осталим припадницима своје групе разбојника певала, скакала од среће и том приликом је настала та позната песма „Шоте мори шоте”.

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 Elsie 2004, стр. 63–
  2. AZEM BEJTË GALICA, Приступљено 30. 4. 2013.
  3. Saradnja kačaka i VMRO - a, Приступљено 30. 4. 2013.
  4. „Шоте мори шоте“

Литература[уреди]