Шошони

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вашаки, поглавица Шошона
Ратник Шошон
Шошонски шатор

Шошони су племе сверноамеричких домородаца из групе Шошонен племена настањених у Великом Базену, у подручју западне и северозападне Неваде - Западни Шошони, северног Јутаха, средишњем граничном подручју Неваде и Јутаха, средишњем и јужном Ајдаху Северни шошони и Лемхи шошони, у граничном подручју североисточног Вајоминга са Ајдахом, југоисточном Вајомингу - Источни шошони, у Калифорнији у подручју (Панаминта, и на крају у западном Тексасу (Команчи). Сва ова набројена племена припадају групи правих Шошона, и језично чине скупину језика познату као Централ Нумик.

Главне групе Шошона су Западни, Северни и Винд Ривер, које се даље деле на низ локалних скупина. Команчи су по крви Винд Ривер Шошони од којих су се одвојили. Панаминт Индијанци (уз Команче) још су једна група која живи дуго времена одвојена од матичне шошонске заједнице, односно правих Шошона. Индијанци Вебер Јути, тако познати, не припадају групи Јуте Индијанаца, него су добили погрешно име, и припадају правим Шошонима. Централ Нумик скупина заједно са скупинама Јужни Нумик и Западни Нумик чини групу шошонских језика која је пре означавана именом Плато Шошонен.

Широј групи Шошонског становништва, то јест Шошонен-племенима, припадају племена Уте и њихове локалне групе, надаље Чемехуви и сродници им Паиуте, Северни Пајути, Банок, Каваиису, Овенс Валеј Паиуте и Моно, али не спадају у праве Шошоне, него шошонској под-породици или породици.

Име[уреди]

Значење имена Шошони није познато, и вероватно је настало од неког страног назива. Чест назив Снејк (Змијски Индијанци) које им се даје, углавном се односи на њихове скупине Јахускин и Валпапи из Орегона.

Култура[уреди]

Велики део Великог Базена је сува пустиња, прилично непогодна за живот. Шуме борова могу се наћи тек у планинама или у близини потока и језера. Клима је лети сува и врућа, и екстремно хладна зими. Цели Базен окружен је планинским ланцима. На источним границама протуже се Стеновите планине и Сијера Невада на западу. Плато Колорада чини му јужну границу док се на северу налази Плато Колумбија. Планине што на истоку и западу окружују велики Базен не погодују продору кишних облака који на њима оставе сву кишу, истовремено је евапорација у базену веома висока, годишње падавине износе 5.1–51 л/цм. годишње. Шошони су ипак овде опстали.

У веома негостољубивом подручју Великог Базена Индијанци су морали највише времена проводити у потрази за храном. Извори су били веома шкрти, змије, разни инсекти и опасни пауци, те ретко растиње били су им сав избор. Обитељи Западних Шошона живеле су на најшкртијем тлу, организација је била ограничена на неколико сродних породица, које су љубоморно чувале своје изворе прехране. Кретали су се пешице. Њихови домови су били ветробрани од грања преко лета, или купасте колибице вигвам преко зиме. Одећа Западних Шошона је оскудна, и много сиромашнија него код Северних и Винд Ривер Шошона, који су на избор имали прерију, бизона и коње.

Шошони данас[уреди]

Прави Шошони данас живе по бројним маленим резерватима у Невади (Западни Шошони), Јутаху (Госиуте), Ајдаху (Северни Шошони, Лемхи; 9,400, 2000.), Вајомингу (Винд Ривер) и Калифорнији (Панаминт; 100, 2000.), те Команчи у Оклахоми (7,000, 2000.)

Спољашње везе[уреди]