Шпанско-португалски ратови

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Рат за обнову Португалије
Batalha do Montijo.jpg
Битка код Монтиха
Време:1640-1668.
Место:Краљевина Португал
Круна Кастиље
Исход: Португалска победа, Мир у Лисабону
Сукобљене стране
Краљевина Португал
Подржана од:
Краљевина Француска (1641—1659)
Краљевина Енглеска (након 1662)
Шпанска империја

Шпанско-португалски ратови или Рат за обнову Португалије вођени су у периоду 1640-1668. године.

Узрок[уреди]

Овај чланак је део серије о историји Португалије
Историја Португалије
Coat of arms of Portugal.svg

Персонална унија са Шпанијом, наметнута Португалији после изумирања ависке династије 1581. године допринела је наглом економском слабљењу Португалије. Притиснута порезима, војнички ослабљена великим губицима у наметнутим ратовима у саставу шпанских снага, лишена свих значајних колонија, Португалија је чекала погодан моменат за ослобођење и отцепљење.

Почетак рата[уреди]

Охрабрена неуспесима Шпаније у Шпанско-француским ратовима, Португалија, упркос неуспелом устанку из 1637. године, приступа савезу са Француском. После устанка, Португалија 1640. године проглашава своју независност. Рат са Шпанијом се наставља. Португалци побеђују Шпанце у бици код Монтиха од 26. маја 1644. године, а од 1656. до 1661. године ангажовани су у холандско-португалском рату.

Рат[уреди]

Пет највећих битака Рата за обнову Португалије су:

Јануара 1659. године, Шпанци губе у бици код Елваса. Изиграна од Француске која се исте године Пиринејским миром обавезала да обустави помоћ Португалији, приморана је да сама и са крајњим напорима настави борбу против Шпанаца. Наилази низ португалских победа: 8. јуна 1663. године повраћена је Евора, 7. јула 1664. године Шпанци трпе пораз код Сијудад Родрига, а 17. јуна 1665. године код Монтиш Кларуша и Виле Висозе. Све је то притисло Шпанију да Лисабонским миром призна независност Португалији.

Види још[уреди]

Извори[уреди]