Штампарија Црнојевића

Из Википедије, слободне енциклопедије
Штампарска машина из 16-ог века
Оловни слог за технику високе штампе
Отисак клишеа из једног дела

Штампарија Црнојевића или Ободска штампарија на Ободу, која се касније налазила у делу Цетињског поља званом Ловћенски долац, представља својеврстан култни феномен европских размера у средњовековној Црној Гори.

Заветовање[уреди]

Иван Црнојевић је увидео да после многобројних ратова који су Црногорци водили, највише страдају православне цркве и богослужбене књиге у њима. Он на свој начин доприноси обнављању Зетске митрополије оснивањем Цетињског манастира, а најстаријем сину Ђурђу усађује љубав према црквеној књизи. Видевши како његов народ „притиска“ ислам, а у црквама нема светих књига, заветује се да ће цркве књигама снабдети. Ђурђе је тај завет и спровео у дело.

Манастирска штампарија[уреди]

Највероватније је Цетињски манастир тек средином 1492. постао стециште штампарских мајстора. Појава штампарије у последњој слободној држави на Балкану која је одолела Турској најезди, штампање православних богослужбених књига и њихова дистрибуција у околне крајеве, указује на жељу да се допринесе очувању националне и верске свести поробљених народа.

Прва књига[уреди]

Тадашњи господар Црне Горе Ђурађ Црнојевић 1492. у Венецији набавља штампарску пресу са покретним словима и почиње да штампа богослужбене књиге. Прва књига из ове штампарије излази 4. јануара 1494. после читаве године упорног посла и носи име Октоих - првогласник. Штампарију и штампу је водио јеромонах Макарије, док је украшавање књига вршило седам монаха. После женидбе Ђурађа Црнојевића са Јелисаветом Ерицо, Ђурађ је могао да пошаље људе код Млетака. Они тамо упознају основе штампарства, технику штампе, набављају пресу, алат и веће количине папира (који у Котору нису могли у тој количини набавити). Припремни посао се обављао током 1491. или 1492. године. Куриозитет чине оловна слова, покретне матрице за иницијале и графичку орнаментику и илустрације које су у потпуности рађене у Црној Гори.

Наслови[уреди]

  • Октоих - првогласник I-IV глас (4. јануара 1494. године, Обод)
  • Псалтир - са последованијем (22. септембра 1494. године, Цетиње)
  • Октоих - петогласник V-VIII глас (могуће је да је штампан заједно са Октоихом - првогласником)
  • Јеванђеље - (1496. године, Цетиње)
  • Требник (молитвеник) - са текстовима за приватна богослужења (крштења, венчања и сл.) - (1496. године, Цетиње)
  • Цветни триод - са песмама и молитвама које се певају у цркви (од Цвети до прве недеље после Духова) - недовршено издање.

Престанак рада[уреди]

Штампарија је позната као прва јужнословенска ћирилична штампарија, и прва државна штампарија у свету. До сада је утврђено да је Штампарија Црнојевића штампала пет књига, али само из једне од њих, из Псалтира, сазнајемо да је штампан на Цетињу. Године 1496. је престао рад Штампарије Црнојевића.

Види још[уреди]

Литература[уреди]