Шта се десило с Понедељком

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Шта се десило с Понедељком
Седам сестара
Изворни насловWhat happened to Monday
Seven sisters
Жанрнаучна фантастика
трилер
РежијаТоми Виркола
СценариоРафаела де Лаурентис
Фабриче Џанферми
Филип Рузеле
Главне улогеНуми Рапас
Глен Клоус
Вилем Дафо
МузикаКристијан Вајб
Година2017.
Трајање123 минута
ЗемљаСАД
УК
Француска
Белгија
Језикенглески
Зарада19,6 милиона долара
Веб-сајт7-sisters.com
IMDb веза

Шта се десило с Понедељком или Седам сестара (енгл. What happened to Monday или Seven sisters) je амерички научнофантастични трилер из 2017. Главне улоге тумаче Нуми Рапас, Глен Клоус и Вилем Дафо.

Радња[уреди | уреди извор]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Године 2043, је у свету огромна криза - огроман наталитет, недостатак хране, пораштај потрошње горива наговештавају чувени армагедон. Ради се о највећој катастрофи у историји читавог човечанства. Због свих тих догађаја влада у свету је приморана подузети драстичне промене и тада се појављује политичка активисткиња, докторка Николет Кејмен и њена Политика једног дјетета, којом се уводи закон, да свака породица у свету има право васпитати само једно дете. У случају да у породици има више од једног детета, породица задржава једно дете, док су преостала стављена у криогенички сан. Отада су људи у свету приморани носити идентификационе наруквице, на основу којих ће се одређивати, да ли особа, која носи ту наруквицу има браће и сестара или нема и све то због визије боље будућности.

Ћерка Теренса Сетмана, Карен умире при порођају и за собом оставља седам једнојајчаних девојчица, без сазнања ко је њихов отац. Теренс одлучи чувати своје унуке од болесне утопије једног детета и пошто схвати да их има седморо, он их именује по данима у недељи - Понедељак, Уторак, Среда, Четвртак, Петак, Субота и Недеља. Једног дана им одлучи дати на знање, да ће почети излазити напоље, али само тог дана, по којем су именоване (Понедељак ће излазити у понедељак, Уторак у уторак...) и да ће тада на себе преузети идентитет њихове покојне мајке Карен Сетман.

Године 2073 су Понедељак, Уторак, Среда, Четвртак, Петак, Субота и Недеља лепе тридесетогодишњакиње, које и даље живе по строгим правилима, које се тичу изласка у спољашњи свет. По повратку кући је свака од њих дужна да својим сестрама пренесе све доживљаје дана, пошто ће следећег живот Карен Сетман наставити следећа од њих. Цео овај систем функционише савршено, све до тренутка кад Понедељак мистериозно нестане и не врати се кући. Али шта ће десити кад следећег дана и Уторак оде у град и такође без трага нестане? Хоће ли тада њихова тајна бити откривена? Хоће ли сестре преживети? Хоће ли се тада нешто у њиховим животима и животима осталих људи променити?

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Нуми Рапас Карен Сетман - Понедељак, Уторак, Среда, Четвртак, Петак, Субота и Недеља
Клара Рид мала Карен Сетман - Понедељак, Уторак, Среда, Четвртак, Петак, Субота и Недеља
Вилем Дафо Теренс Сетман
Глен Клоус Др. Николет Кејмен
Марван Кензари Едријен Ноулс
Кристијан Рубек Џоу
Пел Свере Хаген Џери
Томива Едун Еди
Кеси Клер Закија

Спољашње везе[уреди | уреди извор]