Штранд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Штранд

Штранд је популарна плажа у Новом Саду. Налази се на Дунаву, у близини Моста слободе и важи за једну од најуређенијих плажа на целом току реке. Званично је отворена 1911. године, али локално становништво користило ју је годинама раније.

Име Штранд потиче од немачке речи Strand што у преводу значи плажа.

Историја[уреди]

Средином 19. века на левој обали Дунава постојао је пешчани спруд, којег су мештани звали Полој. Он је годинама служио као појило за животиње, од којих је највише било волова. С развојем града, јавља се и потреба за плажом те се Полој преуређује у Штенглова дунавска купатила, такозване швимшуле, што на немачком значи школа пливања.

Купалиште је у почетку било подељено на женски и мушки део. Уз купљену улазницу добијао се и купаћи костим, мада је већина девојака долазило у сопственим костимима. За кућни ред на швимшулама био је задужен управник полиције који је одмеравао дужину сукњи на женским купаћим костимима и водио рачуна да се мушкарци не шетају голи. О строгим правилима говори и податак да би се свакој жени са обнаженим грудима, доживтно забранио улазак на купалиште.

Године 1912. плажа је била дугачка 500 и широке 60 метара. Наредне године изградиле су се већ број кабина између којих се налазио фризерски салон, посластичарница и неколико киоска. До 1920. године Штранд је добио ресторан, павиљон за музичаре, билетарницу, тушеве и бараке за бицикле. Поседовање сопствене кабине на купалишту или претплатних улазница било је ствар престижа бољестојећих грађана. Свакога дана, из Железничке улице полазио је мали моторни воз Трчика.

Новосадска рација[уреди]

Главни чланак: Новосадска рација

Дана 21. јануара 1942. године, мађарске фашистичке снаге почеле су погром над Србима и Јеврејима у Новом Саду, познатији као Новосадска рација. За три дана убијено је између 1300 и 2000 грађана. Ухапшени грађани, камионима или пешака, били су доведени пред сам улаз на Штранд. Постројани у редове, чекали су одлазак до саме обале Дунава где су убијени и рањени. Беживотна и рањена тела, војници су гурани под лед.

Тел Авив плажа[уреди]

Спољашње везе[уреди]