Штрудла од јабука

С Википедије, слободне енциклопедије
Штрудла од јабука
Врста јелаПециво
Мјесто пореклаБеч
Регије или државаАустрија
Главни састојциБрашно, уље (или путер) и јабуке
  Медији: Штрудла од јабука

Штрудла са јабукама (њем. Apfelstrudel; чеш. štrúdl) је традиционална бечка штрудла, популарно пециво у Аустрији, Баварској, Чешкој, Сјеверној Италији и у многим другим европским земљама које су некада припадале Аустроугарској (1867–1918).

Име[уреди | уреди извор]

„Штрудла“ је њемачка ријеч, потиче од средњевисокоњемачке ријечи за „ вир“ или „вртлог“.[1]

Варијанта штрудле од јабука на италијанском се назива Strudel di mele, на пољском strudel jabłkowy, на румунском Ștrudel de mere, на словеначком jabolčni zavitek, савијача са јабукама у Хрватској, Almásrétes на мађарском[2] и Apfelstrudel на њемачком.

Историја[уреди | уреди извор]

Најстарији познати рецепт за штрудле је из 1697. године, руком писани рецепт смјештен у библиотеци у Бечкој градској кући.[3]

Штрудле, као врста слатког или сланог вишеслојног пецива са пуњењем, стекле су популарност у 18. вијеку кроз Хабзбуршко царство (1278–1780). Аустријска кухиња је формирана и под утицајем кухиња многих различитих народа током много вијекова ширења аустријског Хабзбуршког царства.[4] Штрудла је повезана са сластичарском баклавом Османског царства, која је у Аустрију дошла из турске кухиње преко мађарске кухиње.[5]

Штрудла је најчешће повезана са аустријском кухињом, али је и традиционално пециво на цијелом подручју које је некада припадало Аустроугарском царству. У овим земљама, штрудла од јабука је најпознатија врста штрудле.[6][7] Штрудла са јабукама сматра се да је национално јело Аустрије, заједно са Бечком шницлом и Тафелшпицом.

Пециво[уреди | уреди извор]

Домаћа старомодна штрудла од јабука у рерни, смотана и пуњена филом од јабука

Штрудла од јабуке састоји се од дугуљастог тијеста са пуњењем од јабука.[8] Пуњење се прави од нарибаних куваних јабука (обично киселих, оштрих и ароматичних сорти),[7] шећера, цимета,[9][10] и хљебних мрвица .

Штрудла се прави од бесквасног тијеста. Основно тијесто састоји се од брашна, уља (или путера ) и соли, иако постоје многе варијације.

Тијесто за штрудле од јабука је танко, еластично,[11] састоји се од многих танких слојева и познато је као „Blätterteig“, чија је традиционална припрема тежак процес. Тијесто се мијеси ударањем, често од плочу стола. Тијесто које се послије ударања учини густим или грудвастим, обично се баца и започиње нова серија. Послије гњечења, тесто се одмара, затим разваља на широкој површини,[12] и развлачи док се не постигне дебљина слична филосу. Кувари кажу да би један слој требало да буде толико танак да се кроз њега могу читати новине.[2] Тијесто се такође пажљиво развлачи да би било довољно велико да покрије сто за гњечење.

Пуњење се распоређује у линију на сразмјерно малом одјељку тијеста, након чега се тијесто преклопи преко надјева, а преостало тијесто се омота около док се све не искористи. Штрудла се затим пече у рерни и служи топла. Штрудла од јабука се традиционално служи у кришкама, посута шећером у праху.[6]

У традиционалној бечкој штрудли, надјев се рашири на 3/4 тијеста, а затим се штрудла ваља, уваљујући надјев у тијесто и врти све док се не добије вртлог када се штрудла пресијече. Ово је вјероватно разлог зашто назив потиче од ријечи која значи вртлог.

Сервирање[уреди | уреди извор]

Штрудла од јабука, сервирана са умаком од ваниле, у Тиролу, Аустрија

Преливи од сладоледа од ваниле, шлага, креме или соса од ваниле популарни су у многим земљама. Штрудла од јабука се може послуживати са чајем, кафом,[2] или чак шампањцeм, а једна је од најчешћих посластица у бечким кафићима.[13]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]