Шумска јагода

С Википедије, слободне енциклопедије

Шумска јагода
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
F. vesca
Биномно име
Fragaria vesca

Шумска јагода[1] (лат. Fragaria vesca) је врста биљке која је распрострањена широм сјеверне Земљине хемисфере.[2] Највише је распрострањена у умјереној Европи и умјереној Азији, а одомаћила се и изван овог подручја. У односу на гајене јагоде, много је ситнија и није толико слатка, али су јој мирис и укус много јачи. Расте углавном по ободима шума.

Опис[уреди | уреди извор]

Дивља јагода је вишегодишња биљка, која достиже висину и до 30 cm. Ризом је ваљкаст, а стабљика усправна или устајућа, листови су прстасто сложени, на наличју су длакави и светлији, јајастог су облика, а налазе се на дугим длакавим петељкама. Цветови су појединачни, углавном двополни, пречника 15 mm. Јављају се у мају и јуну. Плод је збирна орашица, сочна и богата шећером.[1]

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Станиште врсте су шуме и ливаде. Потиче из Евроазије, а данас је присутна на свим континентима, што је чини секундарним космополитом. Присутна је и у Србији.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Биолошка разноврсност Србије”. bioras.petnica.rs. Архивирано из оригинала 17. 01. 2021. г. Приступљено 29. 04. 2019. 
  2. ^ „Технологија производње јагоде” (PDF). Програм подршке развоју приватног сектора у области воћарства и бобичастог воћа у јужној Србији. 2012. Приступљено 2. 3. 2012. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]