Шћепан Мијушковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Шћепан Мијушковић
Scepan Mijuskovic.jpg
Шћепан Мијушковић
Датум рођења1872
Место рођењаКуна, Пјешивци
 Књажевина Црна Гора
Датум смрти1924
Место смртиНикшић
 Краљевина СХС
ВојскаВојска Краљевине Црне Горе
Чинкапетан
Битке/ратовиБалкански ратови
Први светски рат

Шћепан Мијушковић (Куна, Пјешивци, 1872Никшић, 21. фебруар 1924) био је официр Краљевине Црне Горе, ратни херој, припадник црногорског федералистичког покрета, носитељ је највиших црногорских војних одликовања. Као противник присаједињења Краљевине Црне Горе, убијен од стране нових власти.

Официрска каријера[уреди | уреди извор]

Завршио је војну школу на Цетињу, a 1910. произведен у чин капетана; 1911. године у чин команданта Црногорске војске. Истакнути је јунак, учесник у балканским ратовима 1912.-1913. године. Био је заповједник Пјешивачког батаљуна.

У Другом балканском рату кao заповједникa комбинованог Чевско-Бјеличко-Пјешивачког батаљуна у борбама против Бугара на Злетовској ријеци, српски краљ Петар I Карађорђевић одликовао је Мијушковића Карађорђевом звијездом. Учествовао је и у првом свјетском рату (1914.-1916.).

По војном слому Црне Горе је 1916. заточен је у мађарски логор Болдогасон, у којему је остао до капитулације Аустро-Угарске монархије.

Противник присаједињења[уреди | уреди извор]

Одбио је Шћепан Мијушковић дати 1918. официрску заклетву вјерности краљу Петру и одбио је примити пензију Краљевине СХС.

Један је од организатора Божићне побуне против присаједињења Црне Горе Србији. Нове власти су га ухапсиле, па је од 1919. до 1921. године затвореник у подгоричком затвору Јусовача. Скупа с 42 других заточених официра Мијушковић је потписник 14. октобра 1920. Изјаве црногорских официра којом се доказује неуставност и ништавност одлука Подгоричке скупштине из 1918. године. Мијушковић је неизлијечиво оболио од туберкулозе.

Поводом убиства Мијушковића, хрватски политичар Стјепан Радић је 10. маја 1924. публиковао манифест Браћо Црногорци у којем, испред 70 хрватских заступника Скупштине Краљевине СХС, у којем поручује:

Чак и да овај београдски централизам није учинио друго зло до да презире, срамотно и дивљачки, част и слободу Црне Горе и да претвара Црну Гору у мјесто на којем влада страх и трепет, ми се, Хрвати, никада нећемо моћи помирити са тим грозним злоцинцима.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]