Пулсар

С Википедије, слободне енциклопедије
Композитна фотографија (комбинација оптичког и спектра X зрака) пулсара Ракове маглине, показује како се околни гасови из маглине мешају под утицајем пулсаревог магнетног поља и зрачења.
PSR B1509-58Рендгенски зраци из Чандра опсерваторије су приказани златном бојом; инфрацрвени са WISE опсерваторије су приказани црвено, зелено и плаво.

Пулсари[1] су неутронске звезде пречника око 10 km,[2][3] који емитује снопове електромагнетног зрачења из својих магнетних полова.[4] Налазе се у почетним фазама своје еволуције као неутронске звезде. Пулсари изузетно брзо ротирају; најбржим пулсарима за један је окрет потребно тек око 3 ms. Милисекундним пулсарима се називају они који ротирају брже од 100 пута у секунди. PSR J1740-5340 се окрене чак 274 пута у секунди. Пулсари у правцу осе свог магнетног поља испуштају јако електромагнетно зрачење, најчешће у облику радио-таласа, мада зрачење може бити уочљиво и у другим деловима спектра. Услед ротације и уског снопа радио-таласа понаша се као свемирски светионик. Фреквенција пулсирања поклапа са фреквенцијом ротације пулсара.

Периоди пулсара их чине веома корисним оруђем за астрономе. Посматрања пулсара у систему бинарних неутронских звезда коришћена су да се индиректно потврди постојање гравитационог зрачења. Прве екстрасоларне планете откривене су око пулсара, PSR B1257+12 1992. Године 1983, откривени су одређени типови пулсара који су у то време премашивали тачност атомских сатова у мерењу времена.[5]

Историја посматрања[уреди | уреди извор]

Откриће[уреди | уреди извор]

Пулсари су откривени у лето 1967. године од стране тада студенткиње постдипломке Џоселин Бел (енгл. Jocelyn Bell) и њеног ментора професора Ентонија Хјуиша (енгл. Antony Hewish). Док су проучавали помоћу радио-телескопа квазаре, уочили су сасвим необичан радио-извор. Тај извор је зрачио краткотрајне радио-импулсе на таласној дужини 3,7 m који су се строго периодично, сваких 1,33 секунде, понављали. Ускоро су била откривена још три таква иста извора, са другим, такође скоро секундним правилним периодима. Првобитно одбачено као радио интерференција од стране њеног надзорника и развијача телескопа, Ентони Хјуиша, [6][7] чињеница да су се сигнали увек појављивали на истој деклинацији и ректасцензији убрзо је искључила земаљски извор.[8] Дана 28. новембра 1967. Бел и Хјуиш су помоћу брзог снимача тракастих дијаграма решили сигнале као низ импулса, равномерно распоређених сваких 1,337 секунди.[9] Ниједан астрономски објекат ове природе никада раније није примећен. Дана 21. децембра, Бел је открила други пулсар, поништивши спекулације да би то могли бити сигнали који су на Земљу зрачени од стране ванземаљске интелигенције.[10][11][12][13]

Када су посматрања са другим телескопом потврдила емисију, елиминисали су било какве инструменталне ефекте. У овом тренутку, Бел је рекла за себе и Хјуиша да „нисмо заиста веровали да смо примили сигнале из друге цивилизације, али очигледно нам је та идеја пала на памет и нисмо имали доказ да је то потпуно природна радио емисија. То је интересантан проблем — ако неко мисли да је можда открио живот негде другде у универзуму, како одговорно објавити резултате?”[14] Упркос томе, дали су надимак сигналу LGM-1, за „мале зелене људе” (енгл. little green men, разигран назив за интелигентна бића ванземаљског порекла).

Графикон на коме је Џоселин Бел прва препознала доказ пулсара, изложена у библиотеци Универзитета Кембриџ

Тек када је други пулсирајући извор откривен на другом делу неба, „LGM хипотеза“ је потпуно напуштена.[15] Њихов пулсар је касније назван CP 1919, а сада је познат по бројним ознакама укључујући PSR B1919+21 и PSR J1921+2153. Иако CP 1919 емитује у радио таласним дужинама, касније су откривени пулсари који емитују у таласним дужинама видљиве светлости, рендгенским и гама зрацима.[16]

Реч „пулсар” први пут се појавила у штампи 1968:

Постојање неутронских звезда први су предложили Валтер Баде и Фриc Цвики 1934. године, када су тврдили да би мала, густа звезда која се састоји првенствено од неутрона, настала из супернове.[18] На основу идеје о очувању магнетног флукса из магнетних звезда главног низа, Лодевијк Волтјер је 1964. предложио да такве неутронске звезде могу да садрже магнетна поља од 1014 to 1016 гауса (=1010 to 1012 тесла).[19] Године 1967, непосредно пре открића пулсара, Франко Пачини је сугерисао да би ротирајућа неутронска звезда са магнетним пољем емитовала зрачење, и чак је приметио да се таква енергија може пумпати у остатак супернове око неутронске звезде, као што је Ракова маглина.[20] Након открића првог пулсара, Томас Голд је независно предложио модел ротирајуће неутронске звезде сличан Пачинијевом, и експлицитно је тврдио да овај модел може да објасни пулсно зрачење које су приметили Бел Барнел и Хјуиш.[21]

Године 1968, Ричард В. Е. Лавлејс је са сарадницима открио период  ms пулсара Ракове маглине користећи Аресибо опсерваторију.[22][23] Откриће пулсара Рака дало је потврду модела пулсара ротирајуће неутронске звезде.[24] Период тог пулсара од 33 милисекунде био је прекратак да би био у складу са другим предложеним моделима за емисију пулсара. Штавише, пулсар Рак је назван тако јер се налази у центру Ракове маглине, у складу са предвиђањем Бадеа и Цвикија из 1933. године.[25] Године 1974, Антони Хјуиш и Мартин Рајл, који су развили револуционарне радио-телескопе, постали су први астрономи који су добили Нобелову награду за физику, а Краљевска шведска академија наука је истакла да је Хјуиш одиграо „одлучујућу улогу у откривању пулсара“.[26] Значајне контроверзе су повезане са чињеницом да је Хјуиш добио награду, док Белова, која је до првобитног открића дошла док је била његов докторант, није. Белова не изражава горчину по овом питању, подржавајући одлуку одбора за Нобелову награду.[27]

Теорија[уреди | уреди извор]

Скица једног пулсара са приказаном осом ротације и осом магнетног поља

Зрачење пулсара се објашњава као сноп зрачења који се усмери према Сунчевом систему, једанпут после сваке ротације неутронске звезде. Овакав ротирајући сноп се објашњава неподударањем осе ротације и осе магнетног поља пулсара. Зрачење које примимо одашиљу магнетни полови пулсара у правцу осе магнетног поља. Како магнетни полови такође ротирају, ако се Земља нађе у једном тренутку у правцу осе магнетног поља, ми ћемо примити то зрачење и видети пулсар.[28]

Вероватноћа да се Земља нађе у таквом положају није велика. Што значи да постоје многе неутронске звезде које ми не видимо као пулсаре, јер се њихова оса магнетног поља ни у једном тренутку не нађе у нашем правцу. Што значи да је сваки пулсар и неутронска звезда, али није свака неутронска звезда пулсар, јер за то је потребно и да испушта зрачење у правцу Сунчевог система.

Извор енергије овог зрачења је ротациона енергија пулсара. Електрони услед јаког магнетног поља се крећу спирално у односну на линије силе поља и добијају велике брзине, чак брзине близу брзине светлости. При тако великим брзинама електрон ослободи фотон икс или гама зрака на рачун своје кинетичке енергије и самим тим успори (ово зрачење је познато као синхротронско зрачење). Што значи да се енергија губи временом услед зрачења, тј. да пулсари полако успоравају и смањују брзину ротације. Милисекундни, који су најбржи тренутно познати пулсари су вероватно убрзани кад им се повећао угаони момент услед прилива нове материје на њих. Највероватније су они чланови двојног система са црвеним џином чија материја полако пада на површину пулсара и убрзава га до више од стотину ротација у секунди.

Магнетно поље једног пулсара је око 100 милијарди пута јаче од Земљиног магнетног поља.

Око једног пулсара је откривена прва вансоларна планета. Касније се видело да постојање планете око пулсара није толико ретко.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Definition of PULSAR”. www.merriam-webster.com. 
  2. ^ Nora Roberts; D. R. Lorimer; M. Kramer (2005). Handbook of Pulsar Astronomy (illustrated, herdruk изд.). Cambridge University Press. стр. 249. ISBN 9780521828239.  Extract of page 249 Архивирано 2022-11-16 на сајту Wayback Machine
  3. ^ „Definition of PULSAR”. www.merriam-webster.com. 
  4. ^ „NASA's NICER Delivers Best-ever Pulsar Measurements, 1st Surface Map”. 11. 12. 2019. 
  5. ^ Sullivan, Walter (9. 2. 1983). „PULSAR TERMED MOST ACCURATE 'CLOCK' IN SKY”. NY Times. The New York Times. Приступљено 15. 1. 2018. 
  6. ^ Proudfoot, Ben (27. 7. 2021). „She Changed Astronomy Forever. He Won the Nobel Prize For It - In 1967, Jocelyn Bell Burnell made an astounding discovery. But as a young woman in science, her role was overlooked.”. The New York Times. Приступљено 27. 7. 2021. 
  7. ^ „I Changed Astronomy Forever. He Won the Nobel Prize for It. | 'Almost Famous' by Op-Docs”. YouTube. 
  8. ^ Hewish, A., Bell, S. J., et al. "Observation of a Rapidly Pulsating Radio Source Архивирано 2021-08-04 на сајту Wayback Machine". Nature, Volume 217, 1968 (pp. 709–713).
  9. ^ Hewish, A.; Bell, S. J.; Pilkington, J. D. H.; Scott, P. F.; Collins, R. A. (фебруар 1968). „Observation of a Rapidly Pulsating Radio Source”. Nature (на језику: енглески). 217 (5130): 709—713. Bibcode:1968Natur.217..709H. ISSN 1476-4687. S2CID 4277613. doi:10.1038/217709a0. 
  10. ^ George Hobbs; Simon Johnston (28. 11. 2017). „Fifty years ago, Jocelyn Bell discovered pulsars and changed our view of the universe”. phys.org. Приступљено 4. 8. 2021. 
  11. ^ Pranab Ghosh, Rotation and accretion powered pulsars. World Scientific, 2007, p. 2.
  12. ^ M. S. Longair, Our evolving universe. CUP Archive, 1996, p. 72.
  13. ^ M. S. Longair, High energy astrophysics, Volume 2. Cambridge University Press, 1994, p. 99.
  14. ^ S. Jocelyn Bell Burnell (1977). „Little Green Men, White Dwarfs or Pulsars?”. Cosmic Search Magazine. Приступљено 2008-01-30.  (after-dinner speech with the title of Petit Four given at the Eighth Texas Symposium on Relativistic Astrophysics; first published in Annals of the New York Academy of Science, vol. 302, pp. 685–689, Dec. 1977).
  15. ^ Bell Burnell, S. Jocelyn (23. 4. 2004). „So Few Pulsars, So Few Females”. Science. 304 (5670): 489. PMID 15105461. doi:10.1126/science.304.5670.489Слободан приступ. 
  16. ^ Courtland, Rachel. "Pulsar Detected by Gamma Waves Only Архивирано 2015-07-02 на сајту Wayback Machine". New Scientist, 17 October 2008.
  17. ^ Daily Telegraph, 21/3, 5 March 1968.
  18. ^ Baade, W.; Zwicky, F. (1934). „Remarks on Super-Novae and Cosmic Rays” (PDF). Physical Review. 46 (1): 76. Bibcode:1934PhRv...46...76B. doi:10.1103/PhysRev.46.76.2. 
  19. ^ Woltjer, L. (1964). „X-rays and Type I Supernova Remnants”. Astrophysical Journal. 140: 1309. Bibcode:1964ApJ...140.1309W. doi:10.1086/148028. 
  20. ^ Pacini, F. (1967). „Energy Emission from a Neutron Star”. Nature. 216 (5115): 567—568. Bibcode:1967Natur.216..567P. S2CID 4282721. doi:10.1038/216567a0. 
  21. ^ Gold, T. (1968). „Rotating Neutron Stars as the Origin of the Pulsating Radio Sources”. Nature. 218 (5143): 731—732. Bibcode:1968Natur.218..731G. S2CID 4217682. doi:10.1038/218731a0. 
  22. ^ Crab nebula pulsar NP 0532 Архивирано 2020-11-19 на сајту Wayback Machine 1969, J. M. Comella, H. D. Craft, R. V. E. Lovelace, J. M. Sutton, G. L. Tyler Nature 221 (5179), 453–454.
  23. ^ Digital Search Methods for Pulsars Архивирано 2021-04-20 на сајту Wayback Machine 1969, R. V. E. Lovelace, J. M. Sutton, E. E. Salpeter Nature 222 (5190), 231–233.
  24. ^ On the discovery of the period of the Crab Nebula pulsar Архивирано 2021-06-02 на сајту Wayback Machine R. V. E. Lovelace and G. L. Tyler 2012, The Observatory, 132, 186.
  25. ^ Lyne & Graham-Smith, pp. 1–7 (1998).
  26. ^ „Press Release: The Nobel Prize in Physics 1974”. 15. 10. 1974. Приступљено 2014-01-19. 
  27. ^ Bell Burnell, S. Jocelyn. "Little Green Men, White Dwarfs, or Pulsars?" Архивирано 2019-06-07 на сајту Wayback Machine. Annals of the New York Academy of Science, vol. 302, pp. 685–689, Dec. 1977.
  28. ^ Abt, Helmut A. (мај 2011). „The Age of the Local Interstellar Bubble”. The Astronomical Journal. 141 (5): 165. Bibcode:2011AJ....141..165A. doi:10.1088/0004-6256/141/5/165. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]