Пређи на садржај

Чешки магацин у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије
„Чешки магацин” у Новом Саду
„Чешки магацин” у Новом Саду
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка1921.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

„Чешки магацин” у Новом Саду представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Зграда магацина је индустријски објекат наменски изграђен 1921. године на простору у југоисточном делу Новог Сада, уз саму обалу Дунава. Подигла га је чешка држава за потребе складиштења пољопривредних производа који су куповани у граду и околини, а потом Дунавом транспортовани на север.

„Чешки магацин” има правоугаону основу са подрумским простором и три етаже, наглашено дугачке подужне фасаде са дванаест вертикала отвора. На источној, бочној фасади су три портала и два окулуса, док је уз западну истовремено дозидан партерни анекс. Сви отвори на објекту грађени су у конструкцији плитког сегмента и обезбеђени гвозденим решеткама. На јужној, главној фасади налазе се четири монументална двокрилна портала и покривен дрвени трем. На фасадама је зидно платно потенцирано аркадним системом.

Ентеријер грађевине је у потпуности планиран према функционалним потребама простора за складиштење робе. У средини је правоугаони простор за дизалицу - теретни лифт, оивичен гвозденим профилима и стаклом. Сва примењена конструкција је од челика, где по једанаест витких стубова у низу носе челичну конструкцију плафона, са горње стране обложену фоснама. Kровна конструкција је дрвена.

Данас се користи за смештај дела књижевног фонда Библиотеке Матице српске.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Чешки магацин” у Новом Саду”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 3. 6. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]