11. крупска лака пјешадијска бригада

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
11. крупска лака пјешадијска бригада
11. krupska brigada.jpg
Грб 11. крупске лаке пјешадијске бригаде
Постојање1992—1996.
Формацијабригада
ДеоВојске Републике Српске
Команданти
КомандантЈован Остојић

Једанаеста крупска лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Другог крајишког корпуса. Зона одговорности ове јединице је била територија општине Српска Крупа, која је у периоду Одбрамбено-отаџбинског рата била у саставу Републике Српске. Према прелиминарним подацима у редовима 11. крупске лаке пјешадијске бригаде у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату борило се 2.810 бораца, њих 310 дало је животе за Републику Српску, а њих 946 је рањено.

Историја[уреди]

11. крупска лака пјешадијска бригада је формирана крајем мјесеца априла, на територији општине Српска Крупа, дијелу бивше општине Босанска Крупа, који је ушао у састав Републике Српске. Од јула 1992. до маја 1995. године командант бригаде је био Јован Остојић. Бригада је за своје војне заслуге два пута одликована Орденом Немањића, што доказује да је бригада извршила све задатке због којих је формирана, те помагала својој браћи широм Републике Српске.

Општина Српска Крупа је након Дејтонског споразума изгубила велики дио територије, а на дијелу који је остао у Републици Српској, формирана је општина Крупа на Уни.

Дан бригаде[уреди]

Током априла мјесеца сваке године, у Доњем Дубовику, сједишту општине Крупе на Уни, код централног спомен обиљежја, обиљежавају се дани 11. крупске лаке пјешадијске бригаде, у организацији мјесне канцеларије Борачке организације и општине Крупа на Уни.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]