1989 (album Tejlor Svift)

С Википедије, слободне енциклопедије

1989 je peti studijski album američke pevačice i tekstopisca Taylor Swift, koji je bio izbačen 27. oktobra 2014. godine od strane Big Machine Records. Swift je počela da piše njen hit album 1989 odmah posle gubitka Grammy nagrade za njen album Red (2012).

U njenom periodu pisanja albuma, ona je radila sa izvanrednim producentima kao što su Max Martin i Shellback — a Shellback je završio i kao izvršni producent na njenom albumu. Kao njen prvi pop album posle godina Country muzike, album je nasledio ime po godini rođenja Taylor Swift — 1989. Kao njen prvi pop album, apsolutno je promenio njen svet i dao joj je titulu prvog mejnstream umetnika koji je uspeo da pređe u potpuno drugačiju eru i žanr muzike.

Sam album pretstavlja Swiftovo pomeranje, i odlaženje sa Country scene, album je opisan kao "njen prv dokumentovan pop album": Jelda njeni prethodni albumi poput Red (2012) su imali nekoliko traka koji su vrlo jasno naglašavali da će se ovaj momenat desiti — "I Knew You Were Trouble" sa njenog Country albuma Red (2012) je bio na vrhu svetskih Pop pesama preko 3 nedelje.

1989 se prodao u više od 1.287 miliona primeraka u Sjedinjenim Američnim Državama — i to samo u prvoj nedelji. 1989 će uskoro postati najprodavaniji album 2014. godine — sa 6.11 miliona ukupnih kopija koje su prodate te iste godine (internacionalno prodato preko 11 miliona kopija do danas).

Sedam singlova su bili objavljeni iz njenog hit pop albuma 1989, uključujući i "Shake It Off", "Blank Space", "Bad Blood". Tri singla su bila broj jedan u internacionalnoj pop sceni preko dve nedelje.