2. миленијум

Из Википедије, слободне енциклопедије
Миленијуми: 1. миленијум2. миленијум3. миленијум
Векови: 11. век 12. век 13. век 14. век 15. век 16. век 17. век 18. век 19. век 20. век

2. миленијум је миленијум, односно период који је започео 1. јануара 1001. године (нове ере), а завршио 31. децембра 2000. године. У већини историјских периодизација обухвата развијени и касни средњи век, нови век и тзв. савремено доба.

Преглед[уреди]

За 2. миленијум су карактеристичне демографске, економске, политичке и културне промене које су по својој брзини и далекосежности надмашиле промене у ранијим периодима писане историје, а које су се по својој брзини посебно интензивирале пред сам крај периода, односно у 20. веку. Тај се феномен обично тумачи развојем технологије, пре свега у подручјима која се називају Западним светом.

У првим вековима је по својој развијености источном хемисфером доминирале исламска, индијска и кинеска цивилизација, да би криза европског друштва и цивилизације (делом изазвана епидемијом Црне смрти, а делом ефектима тзв. Малог леденог доба) потакла преиспитивање дотадашњег феудалног система и доминације римокатоличке цркве, односно почетак ренесансе и стварања зачетака капиталистичког система. Увођење научне методе је подстакло развој и ширење технологије, било транспортне, која је европским истраживачима, а касније државама омогућила да у Добу открића створе прве сталне везе са западном хемисфером и почну да колонизују, а проналазак штампарске машине је омогућио брже ширење нових идеја. Организована у супарничке државе на националном принципу, Европа је захваљујући индустријској револуцији стекла економску и војну предност над другим крајевима, која је нарушена тек захваљујући светским ратовима у 20. веку када је технологија такође први пут довела до могућности да се човечанство уништи у нуклеарном рату.

Становништво света се у првих седам векова 2. миленијума удвостручило (од 310 милиона 1000. до око 600 милиона 1700), да би се у следећа три века удесетеростручило (6 милијарди 2000. године).

У другом миленију су се одиграла два велика рата у људској историји — Први светски рат, који је трајао од 1914. до 1918. године. У њему је учествовала већина великих светских сила, груписаних у два сукобљена савеза: Савезника (окупљених око Тројне Антанте) и Централних сила.[1] Више од 70 милиона људи је било под оружјем, а од тога преко 60 милиона људи у Европи је било мобилисано у један од највећих ратова у историји.[2][3] И Други светски рат је резулитрао са између 80 и 85 милиона жртава, и био је по броју држава, односно људи који су у њему учествовали, те броју људских жртава и степену материјалног разарања, највећи оружани сукоб у историји човечанства.[4]

Референце[уреди]

  1. Willmott 2003, стр. 15
  2. Keegan (1988), стр. 8.
  3. Bade & Brown 2003, стране 167–168
  4. Sommerville 2008, стр. 5.