250. ракетна бригада ПВД

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ознака 250. рбр ПВД

250. ракетна бригада за противваздухопловна дејства (250. рбр ПВД) је здружена тактичка јединица, чију основну организацијску структуру чине модуларне јединице ранга дивизиона ПВД.

У саставу 250. рбр ПВД налази се пет ракетних дивизиона ПВД од којих су три самоходна дивизиона ракетног система „Куб“, а два ракетног система „Нева“. Постојећом организацијом обезбеђена је интеграција различитих система наоружања, као и рационално трошење расположивих ресурса ради постизања што већег степена способности и приправности за извршавање мисија и задатака

Команда 250. ракетне бригаде ПВД смештена је у касарни „Бањица“ у Београду, док су јединице размештене на 9 локација широм Србије.

Командант 250. ракетне бригаде ПВД је бригадни генерал Душко Жарковић.

Намена[уреди]

Ракетна бригада ПВД је намењена за противваздухопловну одбрану ширих рејона градова и јединица Војске Србије од извиђања и дејстава противника из ваздушног простора. Оспособљена је за извршавање борбених задатака самостално и у садејству са осталим јединицама ПВО (ловачка авијација и јединице ВОЈИН).

Задаци[уреди]

 • вођење противваздухопловне борбе,
 • одбрана ваздушног простора,
 • реаговање на инциденте у ваздушном простору,
 • учешће у међународној војној сарадњи, кроз учествовање у међународним војним вежбама,
 • пружање подршке и супротстављање евентуалном тероризму из ваздушног простора, откривањем и дејством по терористичким ваздухопловима,
 • обука, изградња и одржавање борбене готовости.

Историја јединице[уреди]

Оснивање[уреди]

24. новембра 1962. године, на аеродрому Батајница, формиран је 250. ракетни пук протвиваздушне одбране, наредбом строго поверљиво бр. 423. Била је то прва ракетна јединица протвиваздушне одбране Југословенске Народне Армије, са задатком одбране ваздушног простора у рејону престонице тадашње Федеративне Народне Републике Југославије, Београда.

У саставу пука била су четири ракетна дивизиона (рд) и један ракетнотехнички дивизион (ртд). Био је наоружан ракетним системом "Двина“.

Ашулук код Астрахана[уреди]

Припреме и извршења гађања циљева у ваздуху на уређеном полигону у бившем Совјетском Савезу обележили су 1966. годину. Како је то био први пут да једна јединица Југословенске Народне Армије одлази у иностранство ради извршења задатка, припреми бојног гађања одлази посвећена је изузетна пажња.

Гађање су извршили 1. и 2. ракетни дивизион, ракетно-технички дивизион и део команде пука (110 официра и подофицира) 30. септембра 1966. године на полигону за гађање јединица ПВО "Ашулук" код Астрахана. Претходно су изведена школска гађања, а борбена послеподне. Истог дана гађало се на промашај, где је 2. ракетни дивизион био у режиму поготка, тако да није било потребе да совјетски дивизиони гађају на промашај, а наши на погодак, како је предвиђено планом команде полигона. Пошто је прва мета пала, лансирана је друга. Други дивизион је мету открио на даљини од 85 километара. Полазни подаци за гађање одређени су на време, чак је два пута извршено проверавање података, на основу чега су одређени и параметри лета ракете. Лансирана је ракета која је пролетела поред циља на око 60 метара и није се активирала. Међутим, лансирана је друга ракета и циљ је уништен.

Овај задатак је, дакле, био веома успешно изведен. Тиме се 250. ракетни пук ПВО међународној војној јавности представио на најбољи могући начин, а почетком октобра пук се вратио из Совјетског Савеза.

Бригада[уреди]

Године 1978. почиње преформирање 250. ракетног пука у бригаду, паралелно са модернизацијом и опремањем савременијим системом ПВО "Нева". Трансформација је завршена 1982. године, од када је бригада ојачана за још четири ракетна дивизиона опремљена системом С-125М "Нева" и за још један ракетно-технички дивизион.

Распад СФРЈ[уреди]

По повлачењу дела 350. ракетног пука ПВО на територију Србије, крајем сукоба у Словенији и почетком истих у Хрватској, два ракетна дивизиона тог пука привремено је требало да буду задржана у склопу 250. ракетне бригаде до изградње тада планираних ракетних положаја код Мостара. Међутим, почетком ратних сукоба у Босни и Херцеговини, доноси се одлука да се цео пук повуче на територију Србије, где 16. априла 1992. бива расформиран, док су његово преостала три дивизиона укључена у састав 250. рбр ПВО. Ова промена иницирала је дуго очекивано повлачење из употребе система "Двина" који су замењени системима "Нева" из 350. рбр ПВО.

Ознака 250. ракетне бригаде ПВО ВЈ.

НАТО кампања[уреди]

Послератна трансформација[уреди]

Након задње реформе ВС, у наоружању 250. рбр ПВО по први пут нашли су се и самоходни ракетни системи ПВО Куб-М.

Током 2004. године почиње трансформација и реформа Војске Србије и Црне Горе, која се највише одразила смањењем броја јединица. Ове трансформације нису заобишле ни јединице ПВО, те је 30. септембра исте године расформиран 450. ракетни пук ПВО "Краљевске Лисице" наоружан ракетним системима "Нева“. Јединице пука из Краљева ушле су у састав 250. ракетне бригаде.

Но ту трансформацијама није било краја. Дана 26. априла 2007. године, церемонијом на војном аеродрому Батајница обележено је поновно "формирање" бригаде, али другачије организације и састава. У састав бригаде су сада ушле све ракетне јединице ПВО Војске Србије, 230. самоходни ракетни пук ПВО из Ниша, 240. самоходни ракетни пук ПВО из Новог Сада и 310. самоходни ракетни пук ПВО из Крагујевца.

Наоружање[уреди]

Ракетни дивизиони наоружани су ракетним системима С-125М1Т („Нева“), а самоходни ракетни дивизиони ракетним системима 2К12 („Куб-М“). Поред тога, јединице су наоружане и преносним ракетним системима ПВО „Стрела 2М“.

Организација[уреди]

Током свог постојања, 250. пук/бригада ПВО је била у саставу:

Потчињене јединице[уреди]

 • 250. ракетна бригада ПВО - Бањица
  • 1. ракетни дивизион ПВО - Зуце
  • 2. ракетни дивизион ПВО - Јаково
  • 230. самоходни ракетни дивизион ПВО - Ниш
  • 240. самоходни ракетни дивизион ПВО - Нови Сад
  • 310. самоходни ракетни дивизион ПВО - Крагујевац

Команданти пука/бригаде[уреди]

 • Стеван Роглић
 • Милојко Апостоловић
 • Миљенко Миловић
 • Милош Пеић
 • Радомир Секулић
 • Младен Карановић
 • Станко Васиљевић
 • Драган Станковић
 • Миодраг Гордић

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]