3. петровачка лака пјешадијска бригада

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
3. петровачка лака пјешадијска бригада
Petrovačka brigada.jpg
Грб 3. петровачке лаке пјешадијске бригаде
Постојање 1992—1996.
Формација бригада
Део Војске Републике Српске

Трећа петровачка лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Другог крајишког корпуса. Зона одговорности ове јединице је била територија општине Петровац, која је у периоду Одбрамбено-отаџбинског рата била у саставу Републике Српске.

Историја[уреди]

У јесен 1991. године на територији Босне и Херцеговине се формирају Српске аутономне области. Једна од њих је била и САО Босанска Крајина. САО Босанска Крајина се формирала у лето и јесен 1991. Њен циљ, као и циљ осталих Српских аутономних области у СР БиХ, је био да окупи предјеле у којима већински живе Срби, да их организује и да тако спријечи евентуалну независност БиХ. Током маја мјесеца 1992. године у Петровцу је, у саставу Другог крајишког корпуса, формирана 3. петровачка лака пјешадијска бригада, чија зона одговорности су биле границе општине Петровац, а борци ове јединице су слати и на ратишта широм Српске. Највећи дио рата бригада је провела на Бихаћком ратишту.

Дан бригаде[уреди]

Током маја мјесеца сваке године, у Дринићу, сједишту општине Петровац, обиљежавају се дани 3. петровачке лаке пјешадијске бригаде, у организацији мјесне канцеларије Борачке организације и општине Петровац.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Актуелности”. Општина Петровац. Приступљено 28. 7. 2016. 

Спољашње везе[уреди]