4. крајишка дивизија НОВЈ

С Википедије, слободне енциклопедије
Четврта крајишка дивизија
Постојање9. новембар 1942.
Место оснивања:
Гламочко поље
ФормацијаДруга крајишка бригада
Пета крајишка бригада
Шеста крајишка бригада
Јачина4.705 војника и официра[тражи се извор]
ДеоНародноослободилачке војске Југославије
Ангажовање
Команданти
КомандантЈосип Мажар Шоша
Политички комесарМилинко Кушић

Четврта крајишка дивизија НОВЈ је формирана 9. новембра 1942. године у Гламочком пољу, наредбом Врховног штаба НОВ и ПОЈ. У саства дивизије тада су ушле — Друга, Пета и Шесте крајишке бригаде. Од децембра 1942. у саставу дивизије је и Осма крајишка ударна бригада. Током 1943. године из дивизије су изузете Друга и Пета бригада, тако да су састав дивизије до краја рата чиниле Шеста, Осма и Једанаеста крајишка ударна бригада.

Борбени пут Четрврте дивизије[уреди | уреди извор]

Након формирања дивизија као целина учествовала је крајем новембра и током децембра 1942. године у офанзивним операцијама против Немаца и усташа у долини Сане и Уне. Током Операција „Вајс I“ успела је да заустави и опколи немачки 737. пук 717. дивизије, којег је продор 7. СС дивизије и 369. легионарске дивизије спасио од уништења.

Током рата дивизија је углавном деловала на подручју западне и средње Босне, са изузетком похода у средњу Далмацију у септембру 1943. године. Међу успешним офанзивним операцијама истичу се Напад на Босанску Дубицу и Напад на Сански Мост октобра 1943. године Дивизија је учествовала у Првој и Другој бањалучкој операцији, и у шестомесечним борбама за Травник, током којих је погинуо први командант дивизије Јосип Мажар Шоша.

Током завршних операција дивизија је учествовала у Сарајевској операцији и ослобођењу Карловца. Заједно са Трећом и Десетом дивизијом 12. маја 1945. године, код Зиданог Моста, заробила је немачку 7. СС дивизију „Принц Еуген“ и 373. легионарску дивизију.

Литература[уреди | уреди извор]