73. додела Оскара

С Википедије, слободне енциклопедије
73. додела Оскара
Оскар
Организује Академија филмских уметности и наука
Церемонија
Датум 25. март 2001.
Место Шрајн Аудиторијум
Водитељи Стив Мартин[1]
Емитује Еј-Би-Си
Званични веб сајт
Хронологија

73. додела Награда америчке Академије за филм (популарно додела Оскара) (енг. 73rd Academy Awards) је одржана у 25. марта 2001. у Шрајн Аудиторијуму. Одликовани су најбољи филмови који су изашли 2000. године. Емитер је био Еј-Би-Си. Пренос церемоније је почео у 17:30 по пацифичком стандардном времену, односно у 20:30 по источном стандардном времену. Додељене су у 23 категорије. Водитељ је био глумац Стив Мартин. 3 недеље раније, 3. марта 2001 у хотелу Беверли Вилшир, додељене су Оскари за техничка постигнућа чију је вечеру водила глумица Рене Зелвегер.

Највише награда је освојио филм Гладијатор (5), укључујући и Оскар за најбољи филм. Остали победници су били Путеви дроге и Притајени тигар, скривени змај са 4 награде; Корак до славе, Како је Гринч украо Божић, Ерин Брокович, Подморница У-571, Златни момци, Полок, Отац и ћерка, Биг Мама, У рукама странаца: приче Киндертранспорта, Quiero ser са једном наградом. Пренос је прикупио скоро 43 милиона гледалаца у Сједињеним Државама.

Победници су подебљани
Најбољи филм Најбоља режија
  • Чоколада - Дејвид Браун, Кит Голден и Лезли Холеран
  • Путеви Дроге - Едвард Цвик, Маршал Херцковиц и Лаура Бикфорд
Најбољи глумац у главној улози Најбоља глумица главној улози

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Medina, Regina (19. 12. 2001). „Steve Martin Tapped To Host Oscar's Ceremony In 2001”. Philadelphia Daily News. стр. F10. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]