Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
HS Cscr-featured.svg

Сјајан чланак

Siege constantinople bnf fr2691.jpg

Пад Цариграда (грч. Άλωση της Κωνσταντινούπολης; тур. İstanbul'un fethiосвајање Истанбула) је историјски догађај отоманског освајања Цариграда, главног града Византије (Источног римског царства - Ромејског царства), који се одиграо у уторак, 29. маја 1453. године. Овај догађај је означио пад Византијског царства, иако су се неке земље (деспотовина Мореја и Трапезунтско царство) одржале још неколико година. Пад Цариграда имао је далекосежне последице, јер су се Османлије коначно утврдили на Балкану и више их ништа није могло спречити у њиховом походу на Европу, који ће се окончати тек под Бечом 1683. године. Велики број учених људи из Византије ће, после пада Цариграда и њеног слома, побећи у западну Европу и допринети појави хуманизма и ренесансе у европској култури.

Због свега овога се пад Цариграда често сматра догађајем који је означио крај средњег века. У завршним борбама током опсаде живот је изгубио и последњи византијски цар, Константин Драгаш.

Византијско царство средином 15. века практично није постојало. Састојало се од Цариграда са најближом околином, у ком је живео цар, и Морејске деспотовине, којом су управљала царева браћа, деспоти Тома (14281460) и Димитрије II (1449—1460). Поред тога, на обалама Црног мора, још од доба IV крсташког похода и пада Цариграда 1204. године, постојала је независна држава која се звала Трапезунтско царство која је почивала на византијским традицијама.

... даље...

HSutvald2-Grey.svg

Добар чланак

Logo FC Red Star Belgrade.svg

ФК Црвена звезда је српски фудбалски клуб из Београда. Формиран је на темељима предратног клуба Југославија. Црвена звезда је најтрофејнији фудбалски клуб у Србији освојивши укупно 54 титуле, укључивши 26 домаћих шампионата, 24 национална купа, два Митропа купа, један Куп шампиона и један Интерконтинентални куп. Највећи успех постигнут је 1991. године када осваја Куп европских шампиона у Барију и Интерконтинентални куп у Токију исте године. Било је то највеће достигнуће Црвене звезде и било ког српског, а тада и југословенског фудбалског клуба. Поред тог успеха у европским такмичењима, издваја се и финале Купа УЕФА 1979. године, где су поражени од Борусије из Менхенгладбаха.

Игра на свом стадиону који од 2014. носи име по легенди Црвене звезде Рајку Митићу, са капацитетом од 55.538 седећих места. Стадион је међу домаћом публиком познат као Маракана по називу чувеног истоименог стадиона у Бразилу, иако му то никад није био званичан назив.

...даље...

HSBild.svg

Изабрана слика

Том Дјумулен, победник Ђира д’Италије 2017 (пуна величина: 1.289 × 1.945 *)

Том Дјумулен, победник Ђира д’Италије 2017
(пуна величина: 1.289 × 1.945)

HSAktuell.svg

Вести

Родриго Дутерте
HSDagensdatum.svg

На данашњи дан

Опсада Цариграда

Остали догађаји: 28. мај29. мај30. мај

PL Wiki CzyWiesz ikona.svg

Да ли сте знали...

Плави кит
HSSubpages.svg

Портали

W-circle.svg

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи невладина и непрофитна организацијаЗадужбина Викимедија”. У овом тренутку Википедија има више од 44,9 милиона чланака на 295 језика, од чега је преко 5,4 милиона написано на енглеском, а преко 350.000 на српском језику.
Text-x-generic with pencil-2.svg

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.
HSSamarbetecolor.svg

Заједница

До сада је на српској Википедији 200.899 корисника отворило налог, а од тога су 1.024 активна. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.
HS Wiki letter w.svg

Пројекти