Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Општина Баточина

ОpštinaBatočina.jpg
ОpštinaBatočina.jpg

Општина Баточина је општина у Шумадијском округу у централном делу Републике Србије. По подацима из 2004. општина заузима површину од 136 km² (од чега на пољопривредну површину отпада 10474 ha, а на шумску 27348 ha), по чему заузима шесто место у округу.

Центар општине је насеље Баточина. Општина Баточина се састоји од 11 насеља. По подацима из 2002. године у општини је живело 12220 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -7,1‰, а број запослених у општини износи 2095 људи. У општини се налази 11 основних и 2 средње школе.

Територија баточинске општине се налази у средишњем делу Србије. Она је смештена у источном пределу Шумадије и захвата углавном сливно подручје доњег тока Лепенице са делом крајње југозападне стране Доњовеликоморавске котлине.

Варошица Баточина је административно средиште општине, налази се у северном делу општинске територије. Већи део насеља смештен је на левој обали Лепенице. На левој страни Лепенице су осам крајева Баточине, а на десној три.

Добар чланак

BMW

Лого BMW-а
Лого BMW-а

BMW AG (IPA: О овој звучној датотеци /ˈbeːˈʔɛmˈveː/; изворно иницијализам за нем. Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft) немачка је мултинационална компанија која тренутно производи луксузне аутомобиле и мотоцикле, а такође је производила и авионске моторе до 1945. године.

Компанија је основана 1916. године и седиште јој је у Минхену (Баварска). BMW производи моторна возила у Немачкој, Бразилу, Кини, Индији, Јужној Африци, Уједињеном Краљевству и Сједињеним Државама. Године 2015, BMW је био дванаести највећи произвођач моторних возила на свету — са 2.279.503 произведена аутомобила. Породица Квант је дугогодишњи власник деоница компанија, а већи остатак деоница је фри-флоут.

Аутомобили се продају под брендовима BMW (уз подбрендове BMW M за перформанс моделе и BMW i за плагин електрична аута), Мини и Ролс-Ројс. Мотоцикли су на тржишту под брендом BMW Motorrad. Компанија има значајног удела у историји мотоспортова, поготово тјуринг ауто трка, Формуле 1, спортских трка и трке Isle of Man TT.

Изабрани списак

Дискографија Тејлор Свифт

Тејлор Свифт на концерту у Детроиту, мај 2015.
Тејлор Свифт на концерту у Детроиту, мај 2015.

Америчка певачица и текстописац Тејлор Свифт издала је девет студијских албума, један албум уживо, четири видео-албума, четрдесет и четири спота, пет ЕП-ова, педесет и два сингла и седамнаест промотивних синглова. Каријеру је почела 2005. године, када је потписала уговор са издавачком кућом Big Machine Records, 2005. године, а 24. октобра 2006. године издала је први албум под називом Taylor Swift. Албум се нашао на петом месту листе Billboard 200 у Сједињеним Државама и остао на том месту више од било ког издања у земљи током двехиљадитих година.

Сви њени синглови Tim McGraw, Teardrops on My Guitar, Our Song, Picture to Burn и Should've Said No нашли су се међу првих четрдесет, на листама у САД и добили су сертификате Америчког удружења дискографских кућа. Њени ЕП-ови Sounds of the Season: The Taylor Swift Holiday Collection и Beautiful Eyes, објављени су 14. октобра 2007. односно 15. јула 2008. године. Први је био 20. на листи Billboard 200, а други ЕП девети на истој листи.

Недавни догађаји

Вести

Петер Пелегрини
На данашњи дан

20. април

експлозија Дипвотер хорајзона
Занимљивости

Да ли сте знали

Калемегдан
Калемегдан

Изабрана слика

Терасаста поља пиринча у кинеској области Гуангси
Терасаста поља пиринча у кинеској области Гуангси

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају и одржавају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на Википедији можете мењати без обавезне регистрације.

Првобитна верзија Википедије започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године у 21:52. Википедија тренутно садржи више од 62,8 милиона чланака написаних на 309 језика, од којих је преко 688.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати усвојена правила и смернице.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају или користе слике и друго. У било којем тренутку можете да затражите помоћ других уредника или да се обратите свом изабраном ментору.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 366.530 корисника отворило налог, а од тога су 922 активна. Сви уредници су добровољци који улажу радне напоре у оквиру различитих тематских целина.

Посетите нашу Радионицу и Портале и сазнајте како ви можете помоћи. Конструктивне дискусије и сувисли коментари о садржају чланака су увек добродошли. Странице за разговор користите за размену мишљења и указивање на мањкавости у садржају чланака.

Сродни пројекти