Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сјајан чланак

Пеницилин

Модел молекуле бензилпеницилина

Пеницилини су група бета-лактамских антибиотика који се користе у лечењу инфекција изазваних подложним бактеријама. На дејство природних пеницилина осетљиве су превасходно Грам-позитивне, али и један мали број Грам-негативних бактерија. Природни пеницилини су производ метаболизма појединих гљивица из рода Penicillium. Њихово антибактеријско дејство препознао је Александар Флеминг 1928. године, али су први пеницилини у широку клиничку примену ушли тек током и након завршетка Другог светског рата.

Данас је доступан и низ полусинтетских пеницилина добијених хемијским изменама структуре природних представника. Ови лекови имају шири спектар дејства а често и друге повољније особине. Мада су и даље једни од најчешће прописиваних антибиотика, пеницилини полако губе на терапијском значају, добрим делом услед растуће учесталости појаве резистентних сојева.

Добар чланак

Мајкл Џордан

Мајкл Џордан 2006. године

Мајкл Џефри Џордан (енгл. Michael Jeffrey Jordan; Бруклин, 17. фебруар 1963) бивши је амерички НБА кошаркаш, којег многи сматрају најбољим кошаркашем свих времена.

Мајкл Џордан је у НБА лиги провео 15 сезона са 30,12 поена по утакмици у регуларној сезони (највише у НБА). Освојио је шест НБА шампионата са Чикаго булсима, био 10 пута најбољи стрелац и пет пута најкориснији играч лиге. Девет пута је изабран у прву одбрамбену петорку, а три пута је био најбољи по броју украдених лопти. Од 1983. рекордних 49 пута се појавио на насловној страници часописа Спортс илустрејтед, а 1991. био је проглашен за спортисту године по избору овог часописа. Проглашен је 1999. за „највећег северноамеричког спортисту у 20. веку“ по избору спортског канала ЕСПН, а други је на листи најбољих спортиста века по избору Асошијетед преса. Његов снажан одраз и закуцавање са линије слободних бацања донели су му надимке „Ер Џордан“ и „Његово ваздушно височанство“.

Изабрана слика

„Генекс“ кула је 135 метара висок солитер на Новом Београду, у улици Народних хероја у Блоку 33. Налази се непосредно уз аутопут Београд-Загреб. Солитер је пројектовао архитекта Михајло Митровић у бруталистичком стилу (пуна величина: 2.547 × 3.396 *)

„Генекс“ кула је 135 метара висок солитер на Новом Београду, у улици Народних хероја у Блоку 33. Налази се непосредно уз аутопут Београд-Загреб. Солитер је пројектовао архитекта Михајло Митровић у бруталистичком стилу
(пуна величина: 2.547 × 3.396)

Недавни догађаји

Вести

Лансирање Соларног орбитера
На данашњи дан

17. фебруар

Косовски Албанци прослављају проглашње незавиности Косова.

Остали догађаји: 16. фебруар17. фебруар18. фебруар

Занимљивости

Да ли сте знали?

Венецијанска гондола
  • ... да Италијани Микија Мауса зову Тополино, а да му је првобитно име било Мортимер?
  • ... да је до 2002. године важио закон по коме би Монако престао да буде суверена држава, aко би кнежевска кућа Грималди остала без наследника?
  • ... да све венецијанске гондоле у Италији морају да буду офарбане у црно, осим ако припадају неком државном званичнику?
  • ... да је Данијел Питер први произвео млечну чоколаду, али је свој рецепт продао Анрију Нестлеу?
  • ... да слонове кљове спадају у секутиће?
  • ... да је Лав Троцки убијен у Мексику цепином?

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера. Чланке на Википедији може мењати свако са приступом интернету.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године. Тренутно Википедија има више од 51,5 милиона чланака на 303 језика, од чега преко 5,9 милиона на енглеском и преко 630.000 на српском језику.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 258.641 корисник отворио налог, а од тога је 912 активно. Сви уредници су волонтери, који удружују напоре у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.

КонтактОдноси са јавношћу • Контакт