A-DNK

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
A-DNK struktura.

A-DNK je jedna od mnogih mogućih struktura DNK dvostrukog helika. Smatra se da je A-DNA jedna od tri biološki aktivne strukture dvostrukog heliksa, zajedno sa B- i Z-DNA. To je desnoruki dvostruki heliks koji je u znatnoj meri sličan sa zastupljenijom B-DNK formom, ali sa kraćom kompaktnijom heliksnom strukturom. Moguće je da se A-DNK javlja samo u dehidratisanom uzorcima DNK, kao što su oni koji se koriste u kristalografskim eksperimentima, i moguće je da se javlja u DNK-RNK hibridnim heliksima i u regionima dvolančane RNK.[1]

Struktura[уреди]

A-DNK je u znatnoj meri slična sa B-DNK. Ona je desnoruki dvostruki heliks sa velikim i malim žlebom. Međutim, A-DNK ima nešto veći broj baznih parova po rotaciji (što dovodi do manjeg rotacionog ugla), i manjeg aksijalnog pomeranja po obrtu. Posledica toga je produbljavanje glavnog žleba i umanjivanje manjeg žleba.

Reference[уреди]

  1. ^ Basham B, Schroth GP, Ho PS (1995). „An A-DNA triplet code: thermodynamic rules for predicting A- and B-DNA”. Proc Natl Acad Sci USA. 92 (14): 6464—6468. PMC 41538Слободан приступ. PMID 7604014. doi:10.1073/pnas.92.14.6464. 

Vidi još[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]