ACAZ C.2

С Википедије, слободне енциклопедије
ACAZ C.2
ACAZ C.2
Опште
Димензије
Маса
Погон
Перформансе
Почетак производње1926.
Уведен у употребу1926.
Повучен из употребе1933.
Статуснеактиван
Први корисник Белгија ратно ваздухопловство
Број примерака1
Дужина8,25
Размах крила12,50
Висина3,40
Површина крила40,56
Нормална полетна2070
Клипно-елисни мотор1 x Хиспано-Суиза 51-12H
Снага1 x 330 kW
Брзина крстарења228 km/h
Макс. брзина на Hопт250 km/h
Тактички радијус кретања380 km
Долет800 km

ACAZ C.2 (франц. ACA Zeebruge C.2) је белгијски ловачки авион и извиђач. Авион је први пут полетео 1926. године [1] Фабрика „Ваздухопловни конструкторски студио Зибруге“ (франц. Ateliers de constructions aeronautiques Zeebrugge - ACAZ) је израдила само један прототип овог авиона. Највећа брзина авиона при хоризонталном лету је износила 250 km/h. Распон крила авиона је био 12,50 метара, а дужина трупа 8,25 метара. Био је наоружан са три митраљеза калибра 7,92 mm [1]

Пројектовање и развој[уреди | уреди извор]

Цртеж авиона ACAZ C.2 у три пројекције
Авион ACAZ C.2 на аеродрому

Технички опис[уреди | уреди извор]

Труп авиона је правоугаоног попречног пресека. Носећа конструкција је просторна решеткаста конструкција направљена од заварених танкозидих челичних цеви. Предњи део авиона где је смештем мотор је обложен алуминијумским лимом све до нападне ивице доњег крила а остали део трупа је обложен импрегнираним обојеним платном. У трупу са налазе два кокпита смешених један иза другог (тандем распоред). У предњем се налази пилот а у другом кокпиту седи стрелац или осматрач у зависности од намене авиона.

Погонска група овог авиона је 12-цилиндрични течншћу хлађен мотор Хиспано-Суиза 12Ха снаге 450 KS и двокрака метална елиса фиксног корака.

Крила су правоугаоног облика са полукружним завршетком. Горње крило је имало позитиван диедар а померено је ка кљуну авиона у односу на доње. Конструкција крила је метална са две рамењаче. и пресвучена су импрегнираним платном. Крила су међусобно повезана са сваке стране са по паром упорницама и челичним сајлама као затезачима. Елерони се налазе и на горњем и доњем крилу са крутом везом између њих. Конструкција им је дрвена, облога је од платна.

Репне површине: код овог авиона су класичне, састоје се од вертикалног и хоризонталних стабилизатора на које су прикључени кормило правца и кормила дубине. Носећа конструкција је од дуралумина а облога од импрегнираног ватроотпорног платна.

Стајни трап је био класичан фиксан са осовином, а на репном делу се налазила еластична дрвена дрљача.

Наоружање[уреди | уреди извор]

Наоружање авиона: Ателије де конструксионс аеронаутикес Зибруге C.2
Ватрено (стрељачко) наоружање
Топ
Митраљез
Број и ознака митраљеза 3 x Викерс
Калибар 7,92 mm
Бомбардерско наоружање (бомбе)
Ракетно наоружање (ракете)


Верзије[уреди | уреди извор]

Различитих верзија овог авиона није било с обзиром да је авион произведен у једном примерку.

Оперативно коришћење[уреди | уреди извор]

Авион ACAZ C.2 је тестирало белгијско ваздухопловство 1926. године. Дана 9. марта 1928, трочлана посада (Тиффри, Ланг и Гурсин) покушала је да одлети у Белгијски Конго. Али авион је, због преоптерећења, морао да слети у Француску на поправку. На крају, С. 2 је повучен 25. јануара 1933. године.


Земље које су користиле авион[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „ACA Zeebruge C.2” (на језику: (језик: руски)). Уголок неба. 2004. Приступљено 16. јул 2010. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Green, William; Gordon Swanborough (1997). The Complete Book of Fighters. London: Salamander Books Limited. ISBN 1-85833-777-1.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]