ATC класификација

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са ATCvet kod)

Међународно прихваћени класификациони систем за медицинске производе је Анатомско-терапијско-хемијска (ATC) класификација, коју прописује Светска здравствена организација. Сваком незаштићеном имену лека (или комбинацији лековитих супстанци) одговара шифра од седам алфанумеричких карактера разврстаних у 5 нивоа класификације[1].

За ATC класификацију је задужен Колаборативни центар СЗО за методологију статистике лекова, чије је седиште у Норвешком институту за јавно здравље у Ослу. Где год је могуће, користе се међународна незаштићена имена, а ако не постоји међународни незаштићени назив за неки лек (вакцине, инсулин), користи се прихваћено име лека у САД и Уједињеном Краљевству[2]. Лекови које користи алтернативна медицина нису укључени у ATC систем.

ATC ознака свих нових лекова се ревидира након 3 године[2], а може доћи и до ревизије шифре лекова који су и дуже у употреби (нпр. код проширивања или промене терапијских индикација). Када леку није дата коначна шифра, уместо последња два броја користе се две тачкице (нпр. C05CA.. – процијанолидни олигомери, H03CA.. – калијум јодид).

Пролекови и одговарајући активни лекови се обично означавају истом ATC шифром, као и различите соли, естри, изомери, смеше изомера и слични деривати активне супстанце[1].


Нивои класификације[уреди | уреди извор]

  1. први ниво је анатомски и означава се великим латиничним словом. Лекови су подељени у 14 анатомских група.
  2. други ниво се састоји од два арапска броја и означава главну терапијску групу којој припада дати лек
  3. трећи ниво је означен латиничним словом и ближе одређује фармаколошко-терапијску подгрупу
  4. четврти ниво је представљен латиничним словом и означава фармаколошко-хемијску подгрупу
  5. последњи (пети) ниво се састоји од две арапске цифре и означава појединачан лек или њихову комбинацију у оквиру фармаколошко-хемијске подгрупе.

На пример, ибупрофен има ATC ознаку М01АЕ01, што, разложено по нивоима, значи:

  1. М – лекови за болести мишићно-костног система
  2. М01 – антиинфламаторни и антиреуматски производи
  3. М01А – нестероидни антиинфламаторни и антиреуматски производи
  4. М01АЕ – деривати пропионске киселине
  5. М01АЕ01 – ибупрофен

Основне групе ATC класификације[уреди | уреди извор]

Остали системи класификације[уреди | уреди извор]

По аналогији са ATC класификацијом хуманих лекова, развијени су ATCvet за употребу у ветеринарској медицини и ATC herbal за класификацију биљних препарата.

Европска асоцијација за истраживање фармацеутског тржишта (енгл. European Pharmaceutical Market Research Association (EPhMRA)) је развила сопствени систем класификације лекова, али постоје интензивни преговори EPhMRA и Колаборативног центра СЗО о хармонизацији ATC и EPhMRA система[2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Група аутора: Фармакотерапијски водич 3 (главни уредник Ненад Угрешић), Београд 2006, ISSN 1451-4680
  2. ^ а б в Whocc - Atc/Ddd Index

Види још[уреди | уреди извор]