Aix

С Википедије, слободне енциклопедије

Aix
Мандаринке, мужјак и женка
(Aix galericulata)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Aix

F. Boie, 1828
Врсте

Aix је род птица из породице пловки (Anatidae) и реда пловуша (Anseriformes). Још увек нема довољно података на основу којих би род Aix могао поуздано бити сврстан у неку од две потпородице из породице пловки, патке (Anatinae) или утве (Tadorninae).

Врсте[уреди | уреди извор]

Род Aix укључује две врсте:[1]

Род Aix је у прошлости сврставан у потпородицу „Cairininae”, међутим утврђено је да је то парафилетска група, која се налази између потпородица патке (Anatinae) и утве (Tadorninae). Тренутно није потпуно јасно да ли би род Aix требало да буде укључен у потпородицу патке (Anatinae) или утве (Tadorninae).[2][3]

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Каролинка је врста која насељава Северну Америку,[4] од јужне Канаде до северног Мексика и која се најчешће јавља у источном делу САД.

Мандаринка је врста која насељава Азију и која се најчешће јавља у Јапану и Кини, али постоји и значајна популација подивљалих птица у Великој Британији (птица које су из заточеништва побегле у дивљину).

Обе врсте су селице, које се током зиме селе са севера на југ. Станишта су им шумски потоци и баре.

Опис[уреди | уреди извор]

Код обе врсте из рода је присутан изражени полни диморфизам, женке су мање од мужјака и перје женки је мање шарено од перја мужјака.

Каролинке достижу тежину од 500-700 g, дужину од 41-49 cm и распон крила од 73-75 cm. Мужјаци имају црвене очи и шарено перје. Оба пола имају ћубе на глави.

Мандаринке достижу дужину од 41-49 cm и распон крила од 65-75 cm. Перје мужјака мандаринки је шареније од перја мужјака каролинки. Као и код каролинки перје женки мандаринки је једноличније од перја мужјака.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Каролинке се хране малим бескичмењацима, инсектима и храном биљног порекла, док су мандаринке углавном биљоједи.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Каролинке достижу полну зрелост са навршених годину дана живота. У току једне сезоне су моногамне. Паре се између фебруара и априла зависно од географске ширине на којој се налази подручје које насељавају. Период инкубације траје око 30 дана, а величина легла је од 6 до 15. Пачићи су потркушци, који гнездо напуштају првог дана живота, а мајка о њима брине наредних око 60 дана. Пачићи имају велику стопу смртности. Просечан животни век каролинки је 3 до 4 године.

Мандаринке су такође моногамне. Женка полаже од 9 до 12 јаја у гнездо, а инкубација траје око 30 дана. Мајке о пачићима брину око 40 дана, што је нешто краће него што о својим пачићима брину женке каролинки.

Угроженост[уреди | уреди извор]

Обе врсте погађа губитак станишта, површина на којима се простиру шуме које су станишта ових врста се смањују. Међутим обе врсте су 2016. на Црвеној листи Међународне уније за заштиту природе (IUCN), наведене као врсте за које постоји мали ризик од изумирања.[5][6]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names
  2. ^ Johnson, Kevin P.; Sorenson, Michael D. (1999). „Phylogeny and biogeography of dabbling ducks (genus Anas): a comparison of molecular and morphological evidence”
  3. ^ Madge, Steve; Burn, Hilary (1987). Wildfowl : an identification guide to the ducks, geese and swans of the world.
  4. ^ „Wood Duck (Aix sponsa)”. Northern Prairie Wildlife Research Center.
  5. ^ Birdlife International (2012). „Aix galericulata”. IUCN Red List.
  6. ^ Birdlife International (2012). „Aix sponsa”. IUCN Red List.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]