Ajris Merdok

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ajris Merdok
Puno imeJean Iris Murdoch
Datum rođenja15. jul 1919.
Mesto rođenjaDablin
 Irska
Datum smrti8. februar 1999.
Mesto smrtiOksfordšir
 Engleska

Ajris Merdok (engl. Iris Murdoch; 15. jul 1919. – 5. februar 1999) je bila irska književnica i filosofkinja rođena u Dablinu 1919. godine. najpoznatija po njenim romanima o dobru i zlu, seksualnim vezama, moralu i snazi nesvesnog. Njen prvi objavljeni roman „Pod mrežom“ odabran je 1998. za jedan od 100 najboljih romana na engleskom jeziku dvadesetog veka.

Svojim prvim delima, među kojima je i jedno o francuskom filozofu i romansijeru Sartru, stekla je glas istaknutog engleskog egzistencijalističkog pisca. Pripadala je grupi mladih pisaca, poznatih pod nazivom “gnevni mladi ljudi” (Angry Young Men), koji su svojom pojavom privukli pažnju čitalaca i kritike pedesetih godina dvadesetog veka i čija se dela odlikuju buntovnim stavom prema svemu što sputava slobodu ličnosti.

Merdokova je u svoju prozu unela filozofsku rigoroznost, etičku odanost i snažan intelekt. Skoro svi romani joj sadrže mitske i simbolične elemente i složene odnose među protagonistima. Napisala je knjigu o Sartru:Sartr, romantični racionalista (Sartre, Romantic Rationalist; 1953); kao i 26 romana, među kojima i: Pod mrežom (Under the Net; 1954), Bekstvo od čarobnjaka (The Flight from the Enchanter; 1955), Peščani zamak (The Sandcastle; 1957), Zvono (The Bell; 1958), Crni princ (The Black Prince; 1973), More, more(The Sea, the Sea; 1978). Dobila je sve najznačajnije britanske književne nagrade.

U ovim romanima je ispoljila izvanredan dar da na zamršene životne nevolje svojih savremenika gleda kao na tragične komedije. U romanu Pod mrežom istakla je komičnu stranu, a u Bekstvu od čarobnjaka nagovestila je tragičnu. UPeščanom zamku demonstrira fini smisao dočaravanja i komičnog i tragičnog, pokazujući kako je za spoljnog posmatrača često nemoguće da utvrdi gde jedno završava, a drugo počinje.

Godine 2001. snimljena je biografska drama “Ajris”o životu slavne spisateljice. U glavnim ulogama istakle su se Kejt Vinslet i Džudi Denč.

Preminula je u Oksfordširu 1999. godine.