Ел Јамама

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Al-Yamama)
Историјски дистрикта Ел Јамама у највећој мери, како је описао Јакут (13. јек) и Ел Хамадани (10. век), заједно са неким од истакнутих насеља у предисламским и ранимом исламском периоду.

Ел Јамама (арапски: اليمامة‎, изговор. ал-Јамāмах‎) је древна област која лежи источно од платоа Наџд у данашњој Саудијској Арабији, или понекад конкретније, сада већ давно напуштеног древног села Јав Ел-Јамама, у близини Ел Харџа, по коме је касније остатак регион добио име. Од гомиле централизованих држава које су постојале на овом простору само се уздигла она у Јамами, али она се показала запаженом током ране исламске историје због тога што је постала централно позориште у ратама Рида одмах након Мухамедове смрти. Регион је постепено током последњих столећа био подведен под појам "Најд", који обухвата ширу област. Међутим, термин "Ел Јамама" и даље живи као носталгичан историјски који се користи да истакне везе између региона и његове древне прошлости. Садашњи штаб Саудијске владе у Ријаду, на пример, познат је као Палата Јамама.

Салит бин Амри кога је послао Мухамед са писмом за Хоза ибн Алија, краља Јамаме, у коме га позива да пређе на ислам током експедиције Заида ибн Харита (Хисма). [1][2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Safiur-Rahman Mubarakpuri, The Sealed Nectar. стр. 227
  2. ^ [Akbar Shāh Ḵẖān Najībābādī, History of Islam, Volume 1. стр. 194. Quote: "Again, the Holy Prophet «P sent Dihyah bin Khalifa Kalbi to the Byzantine king Heraclius, Hatib bin Abi Baltaeh to the king of Egypt and Alexandria; Allabn Al-Hazermi to Munzer bin Sawa the king of Bahrain; Amer bin Aas to the king of Oman. Salit bin Amri to Hozah bin Ali— the king of Yamama; Shiya bin Wahab to Haris bin Ghasanni to the king of Damascus"