Aleksa Jelić

Из Википедије, слободне енциклопедије
Aleksa Jelić
Aleks jelic.jpg
Podaci
Ime po rođenju Aleksa Jelić
Poznat/a i kao Aca
Datum rođenja 19. novembar 1976.
Mesto rođenja Beograd, Flag of Serbia.svg Srbija
Žanr Pop, Disko, Dens
Zanimanje muzičar
Instrument violina, viola
Aktivni period od 2007.
Izdavačka kuća PGP-RTS
Veb-sajt Internet stranica

Aleksa Jelić (Beograd, 19. novembar 1976[1][2]) je srpski pop pevač i umetnik iz Beograda. Sin je gitariste i pevača Yu grupe Dragog Jelića.

Biografija[уреди]

Muzikom i umetnošću se počeo baviti od svog najranijeg detinjstva. Rano je naučio svirati violinu a zatim i violu. U 17. godini postaje najmlađi član stalne postave Pozorišta na Terazijama. U ovom periodu, pored stalnih postavki u svojoj matičnoj kuci, igra i u predstavama drugih pozorišta.

Početkom 1999. godine, preselio se u Barselonu, gde je živeo 7 godina. Igrao je u Mladoj Kompaniji Instituta za Teatar „IT DANSA“ kao i u Barselonskom Liceo. Tokom ovog perioda počeo je i da komponuje, što je za rezultat imalo nastanak više od 20 pesama kao rezultat saradnje sa grupom prijatelja-muzičara. Krajem 2006. vraća se u Srbiju i objavljuje album „U tami disko kluba“.

Godine 2007. i 2008. učestvuje na Beoviziji sa pesmama „Beli Grad“ (2007) i „Beli Jablan“ (2008) koju je otpevao u duetu sa Anom Štajdohar. Te 2008. godine zauzima drugo mesto, po glasovima publike i žirija, i dobija nagradu za najbolji scenski nastup. Krajem septembra 2012. izdao je singl podrške Beogradskoj paradi ponosa nazvan „Idemo u grad“.[3]

Bio je učesnik šoua koji se prikazivao na Prvoj srpskoj televiziji Tvoje lice zvuči poznato.

Diskografija[уреди]

Reference[уреди]