AliExpress

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Aliekspres)
Aliekspres
javno preduzeće
DelatnostInternet prodaja
Osnovano2010.
SedišteHangzou, Zejiang, Kina
VlasnikAlibaba Group
Veb-sajtaliexpress.com/index.html

Pokrenut 2010. godine, Aliekspres (engl. AliExpress) usluga je za internet preprodaju sačinjena od malih preduzeća iz Kine i ostalih zemalja koji nudi proizvode internacionalnim internet kupcima. U vlasništvu je firme Alibaba Group.[1] Aliekspres je najposećenija internet prodavnica u Rusiji i 10. najpopularnija internet stranica u Brazilu.[2] Koristi mala preduzeća za prodaju proizvode širom sveta, i može se naći skoro sve za prodaju. Najlakše se poredi sa eBay-om, jer su prodavci nezavisni, a koriste Aliekspres kao platformu za prodaju svojim mušterijama i drugim preduzećima.

Konkurent Aliekspresa koji posluje na kineskom tržištu

Prodavci na Aliekspresu mogu biti kompanije i pojedinci. Aliekspres je drugačiji od Amazona zato što se ponaša kao platforma za internet prodaju i ne prodaje direktno proizvode kupcima.[3] Direktno povezuje Kineska preduzeća sa njihovim kupcima. Glavna razlika u odnosu na Kinesku internet prodavnicu Taobao je ta što je Aliekspres fokusiran primarno na internacionalne kupce, najviše u Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji, Brazilu i Španiji.[2] Alibaba koristi Aliekspres da proširi svoj posao van Azije i da izazove gigante internet prodaje kao što su Amazon i Ibej. Aliekspres koristi partnerski marketing da pronadje nove kupce.

Istorija[уреди | уреди извор]

Aliekspres je započeo kao biznis-za-biznis (engl. Business to business) portal kupovine i prodaje. Od tada se proširio na biznis-za-pojednice, pojedinci-za-pojedince, računarstvo u oblaku, i na usluge naplate takodje. Aliekspres je dostupan na engleskom, španskom, danskom, francuskom, italijanskom, poljskom, portugalskom i ruskom jeziku. Kupci van granica država koje koriste pomenute jezike su automatski usluženi na engleskom.[4]

Restrikcije[уреди | уреди извор]

Aliekspres ne dozvoljava ljudima iz Kine da kupuju na njihovoj platformi iako su prodavci iz Kine.[5]

Marketing[уреди | уреди извор]

Aliekspres ima popularan partnerski marketing program gde se partneri nagrađuju provizijom od prodaje ako dovedu posetioce na njihovu internet stranicu.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Alibaba.com Help Center”. service.alibaba.com. Приступљено 20. 5. 2018. 
  2. ^ а б Checkup, China. „What is Aliexpress?”. China Checkup (на језику: енглески). Приступљено 20. 5. 2018. 
  3. ^ „AliExpress Is Cheap, But Is It Safe to Shop There?”. MakeUseOf (на језику: енглески). Приступљено 20. 5. 2018. 
  4. ^ „A Brief History of Jack Ma, Alibaba and AliExpress”. Alixblog (на језику: енглески). 23. 3. 2016. Приступљено 20. 5. 2018. 
  5. ^ Checkup, China. „What is Aliexpress?”. China Checkup (на језику: енглески). Приступљено 23. 3. 2020.