Aliekspres

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Aliekspres
javno preduzeće
DelatnostInternet prodaja
Osnovano2010.
SedišteHangzou, Zejiang, Kina
VlasnikAlibaba Group
Veb-sajtalixpress.com

Pokrenut 2010. godine, Aliekspres (engl. AliExpress) je servis za internet preprodaju sačinjen od malih preduzeća iz Kine i ostalih zemalja koji nudi proizvode internacionalnim internet kupcima. U vlasništvu je firme Alibaba.[1]Aliekspres je najposećenija inernet prodavnica u Rusiji i 10. najpopularnija internet stranica u Brazilu.[2]Koristi mala preduzeća za prodaju proizvode širom sveta, i može se naći skoro sve za prodaju. Najlakše se poredi sa Ibejom(eng. eBay), jer su prodavci nezavisni, a koriste Aliekspres kao platformu za prodaju svojim mušterijama i drugim preduzećima.

Konkurent Aliekspresa koji posluje na Kineskom tržištu

Prodavci na Aliekspresu mogu biti kompanije i pojedinci. Aliekspres je drugačiji od Amazona zato što se ponaša kao platforma za internet prodaju i ne prodaje direktno proizvode kupcima.[3] Direktno povezuje Kineska preduzeća sa njihovim kupcima. Glavna razlika u odnosu na Kinesku internet prodavnicu Taobao je ta što je Aliekspres fokusiran primarno na internacionalne kupcime, najviše u Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji, Brazilu i Španiji.[2] Alibaba koristi Aliekspres da proširi svoj posao van Azije i da izazove gigante internet prodaje kao što su Amazon i Ibej.Aliekspres koristi partnerski marketing da pronadje nove kupce.

Istorija[уреди]

Aliekspres je započeo kao biznis-za-biznis (engl. Business to business) portal kupovine i prodaje. Od tada se proširio na biznis-za-pojednice, pojedinci-za-pojedince, računarstvo u oblaku, i na usluge naplate takodje. Aliekspres je trenutno na jezicima:Engleski, Španski, Danski, Francuski, Italijanski, Poljski, Portugalski i Ruski. Kupci van granica država koje koriste nabrojane jezike su automatski usluženi na Engleskom.[4]

Restrikcije[уреди]

Aliekspres ne dozvoljava ljudima iz Kine da kupuju na njihovoj platformi, iako su prodavci iz Kine.

Marketing[уреди]

Aliekspres ima popularan partnerski marketing program gde se partneri nagrađuju provizijom od prodaje ako dovedu posetioce na njihovu internet stranicu.

Reference[уреди]

  1. ^ „Alibaba.com Help Center”. service.alibaba.com. Приступљено 20. 5. 2018. 
  2. 2,0 2,1 Checkup, China. „What is Aliexpress?”. China Checkup (на језику: енглески). Приступљено 20. 5. 2018. 
  3. ^ „AliExpress Is Cheap, But Is It Safe to Shop There?”. MakeUseOf (на језику: енглески). Приступљено 20. 5. 2018. 
  4. ^ „A Brief History of Jack Ma, Alibaba and AliExpress”. Alixblog (на језику: енглески). 23. 3. 2016. Приступљено 20. 5. 2018.