Alpski štavelj

С Википедије, слободне енциклопедије

Rumex alpinus L.
Naučna klasifikacija
Carstvo:
Divizija:
Poddivizija:
Klasa:
Red:
Porodica:
Rod:
Vrsta:
R. alpinus

Alpski štavelj (lat. Rumex alpinus L.) je vrsta roda Rumex L.

Opšte karalterstike[уреди | уреди извор]

Alpski štavelj je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 2 m. Nadzemni izdanak je duboko brazdast, ljubičasto-zelen ili smeđe-zelen, fino maljav samo kad je mlad, uspravan i razgranat, a rizom je moćan i granat, puzeći. Ohree su velike, trubičaste. Lisne drške donjih listova su užljebljene, a liske donjih listova su jajasto kopljaste, sa duboko srcastom osnovom, dok su gornji listovi suženi u dršku. Cvetovi su uglavnom dvopolni. Samo najdonji su ženski. Cvetni omotač je zelenkast. Valve su krupne, oko 5 mm duge, srcaste ili jajaste, ljubičaste ili crvenkaste, kožaste, s mrežastom nervaturom i bez bradavica. Orašica je duga oko 3 mm, sjajna, otvoreno smeđa. Cvast je bogato granata metlica. Cveta od juna do avgusta.

Stanište i rasprostranjenje[уреди | уреди извор]

Visokoplaninska nitrifikovana visoka zelen alpskog štavelja (Rumex alpinus) na Goliji

Alpski štavelj naseljava mesta gde se zadržava stoka, oko torišta i pastirskih koliba u pretplaninskom pojasu, u Evropi i Aziji. Vrlo često gradi monodominantne zajednice, na visokonitrifikovanim staništima.[1] [2][3][4]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Josifović, M. (1972). Flora SR Srbije. Beograd: Srpska akademija nauka i umetnosti. 
  2. ^ Tutin, T. G. Flora Europaea. Cambridge University Press. 
  3. ^ „Pravilnik o kriterijumima za izdvajanje tipova staništa, o tipovima staništa, osetljivim, ugroženim, retkim i za zaštitu prioritetnim tipovima staništa i o merama zaštite za njihovo očuvanje”. www.pravno-informacioni-sistem.rs. Pristupljeno 3. 10. 2018. 
  4. ^ „Staništa Srbije - Priručnik sa osnovnim opisima i podacima” (PDF). habitat.bio.bg.ac.rs. Pristupljeno 3. 10. 2018. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]