Бразилска крџа

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Amazonetta)

Бразилска крџа
Amazonetta brasiliensis
(мужјак)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Amazonetta

von Boetticher, 1929
Врста:
A. brasiliensis
Биномно име
Amazonetta brasiliensis
(Gmelin, 1789)[1]
Подврсте
  • A. b. brasiliensis (Gmelin, 1789)
  • A. b. ipecutiri (Vieillot, 1816)

Бразилска крџа (лат. Amazonetta brasiliensis, енгл. Brazilian teal) једина је врста из рода Amazonetta, који припада потпородици патке (Anatinae) породице пловке (Anatidae). Врста насељева исток Јужне Америке.

Подврсте[уреди | уреди извор]

Постоје две подврсте:

Мала бразилска крџа насељава Бразил, Суринам, Гвајану, Француску Гијану, централну Венецуелу, источну Колумбију и североисточни Перу.[2]

Велика бразилска крџа насељава Бразил, северну Аргентину, источну Боливију, Уругвај и Парагвај.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Мужјак и женка (Уругвај 2009)

Код врсте је присутан полни диморфизам, који се огледа између осталог у боји кљуна, кљун мужјака је црвене боје, а кљун женке је тамносмеђе боје. Перје мужјака је на трупу светлосмеђе боје, а на крилима већим делом тиркизне боје, перје женки бразилске крџе је једноличније. Ноге и мужјака и женке су црвене боје али различитих нијанси.

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Јаја бразилске крџе (Amazonetta brasiliensis)

Бразилска крџа је насељена широм Јужне Америке од Уругваја, до северне и источне Аргентине, Парагваја, централне Венецуеле, Бразила, североисточног Перуа, Суринама, Гвајане, Француске Гијане, источне Боливије и источне Колумбије.[1][2] Омиљено станиште бразилске крџе је слатководна водена површина, која је удаљена од обале океана и у чијој близини се налази густа вегетација.

Понашање[уреди | уреди извор]

Бразилска крџа живи у паровима или у малим јатима од до 20 јединки. Оба родитеља се старају о младима. Одрасле птице се хране семењем, воћем, корењем и инсектима, док се пачићи хране искључиво инсектима.

Угроженост[уреди | уреди извор]

Врста је бројна и на црвеној листи организације Међународна унија за заштиту природе (IUCN) је наведена као врста којој прети мали ризик од изумирања.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г BirdLife International (2018). Amazonetta brasiliensis. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 10. 9. 2019. 
  2. ^ а б в Clements, James (2007). The Clements Checklist of the Birds of the World.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]