Američka brusnica

С Википедије, слободне енциклопедије

Američka brusnica
Cranberry bog.jpg
Plodovi američke brusnice
Naučna klasifikacija edit
Carstvo: Plantae
Kladus: Tracheophytes
Kladus: Angiospermae
Kladus: Eudicotidae
Kladus: Asterids
Red: Ericales
Porodica: Ericaceae
Rod: Vaccinium
Podrod:
Vrsta:
V. macrocarpon
Binomno ime
Vaccinium macrocarpon
Aiton 1789
Sinonimi

Američka brusnica (lat. Vaccinium macrocarpon) je severno-američka vrsta brusnice iz podroda Oxycoccos, čiji se plodovi koriste kao poslastica, ili u lekovite svrhe.

Opis biljke[уреди | уреди извор]

Američka brusnica je polegli zimzeleni žbun, kožastih, objajastih listova, dugih do 20 mm, celog oboda, naizmenično raspoređenih na grančicama koje su u osnovi odrvenele. Lišće brusnice je tokom leta sjajno i tamno zeleno, a zimi, tokom perioda mirovanja, lišće gubi hlorofil i postaje crveno. Cvetovi su sraslih kruničnih listića ljubičaste boje. Plodovi su okrugle crvene bobice, veće od listova, sa ostatkom čašice na vrhu. Bobice su slatko kisele, ukusa nalik kiselim jabukama.

Rasprostranjenje[уреди | уреди извор]

Američka brusnica raste na vlažnim kiselim močvarnim staništima severnih država SAD i na jugu Kanade. Na istom području se i gaji i spada u najvažnije komercijalne kulture.

Upotreba i delovanje[уреди | уреди извор]

Plodovi američke brusnice prerađuju se u različite proizvode. Džem od plodova tradicionalno je neizbežan dodatak jelima u SAD i Kanadi za „Dan zahvalnosti“. Plod brusnice se može konzumirati i svež, osušen, smrznut ili u obliku soka, čaja, koncentrata, kapsula. Plodovi su bogati mineralima, vitaminom A, vitaminom C i kalijumom.

Brusnica je prirodni uroantiseptik, sadrži jedinjenje koje sprečava prianjanje bakterija za zidove mokraćne bešike. Kod primene antibiotika, po prestanku terapije često dolazi do vraćanja infekcija zato što bakterije ostanu prisutne u zidovima mokraćne bešike. Naučne studije pokazale su da brusnica ima značajan efekat u prevenciji infekcija urinarnog trakta. Potvrđeno je dejstvo brusnice protiv E. coli, bakterije koja najčešće izaziva urinarne infekcije. Deluje i na druge patogene: Стафилококус ауреус, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis. Koristi se i kod čira na želucu, jer sprečava prianjanje H. pilori na zidove želuca. Istraživanja su potvrdila dejstvo brusnice na sprečavanje nastanka i širenja ćelija raka dojke i debelog creva.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]