APG

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Angiosperm Phylogeny Group)

APG - Група истраживача филогеније скривеносеменица[уреди | уреди извор]

APG је скраћеница од синтагме (енгл. Angiosperm Phylogeny Group), којом се означава група аутора која је 1998. и 2003. године синтетски обрадила дотадашња знања у области филогеније скривеносеменица и објавила их у виду посебне класификационе схеме. Класификација APG (односно, APG II) је резултат многобројних морфолошких али у првом реду молекуларних систематичких истраживања, и до сад је најприближнија идеалу класификације/систематике која одражава филогенију.

У APG систему не постоје све стандардне таксономске категорије — дефинисање таксона се задржава на нивоима реда и фамилије. Све више категорије нису обухваћене системом, док постоје неформалне групе које обухватају поједине групе редова. Називи ових група су често информативни и изведени из ранијих назива поткласа.

Скривеносеменице по мишљењу APG чине монофилетску групу, у чијој основи (бази, корену филогенетског стабла) се налазе углавном тропске фамилије Amborellaceae, Nymphaeaceae, Austrobaileyaceae, Trimeniaceae и Schisandraceae. Преостале групе скривеносеменица су примитивне (тј. стара група, са примитивним карактеристикама)- „Magnoliids" и фамилије Chloranthaceae и Ceratophyllaceae; као и напредније (изведеније) - монокотиледоне биљке и дикотиледоне биљке.

Класификационе шеме[уреди | уреди извор]

Група APG је објавила три класификационе схеме скривеносеменица:

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Angiosperm Phylogeny Group (2003). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II. Botanical Journal of the Linnean Society 141: 399-436. Available online.