Ankica Utornik Orčić

С Википедије, слободне енциклопедије
Ankica Utornik Orčić
Ankica Utornik Orčić
Lični podaci
Datum rođenja(1958-06-29)29. јун 1958.(65 год.)
Mesto rođenjaLjutovo, SFRJ

Ankica Utornik Orčić (Ljutovo kod Subotice, 1958) nastavnica ugostiteljstva i humanitarka, autorka lokalne jednom emitovane emisije „Kuvati srcem”.[1] Za svoj rad, doprinos i stvaralaštvo u oblasti humanitarnog rada i očuvanja kulture u Vojvodini, nagrađena je nagradom i titulom „Dama region 2018.”.[2][3]

Ankica se dugi niz godina se bavi očuvanjem kulturnih vrednosti Vojvodine, čiji je rad prepoznatljiv i kroz pomoć kulturnim institucijama, lokalnim i gradskim udruženjima za nezbrinutu decu, starim ljudima, porodicama bez redovnih primanja... Stvaranjem kulturnih programa za građane Subotice i okolnih naselja, dala je veliki doprinos u očuvanju folklora, mentaliteta, tradicionalnih recepata i svega onoga što oslikava podneblje severne Vojvodine. Često daje doprinos programima festivala i manifestacija hrane i pića u Vojvodini, kao i kulturno umetničkim kolonijama opštine Novi Kneževac, koje su pod pokroviteljstvom značajnih institucija.[4]

Pored svega toga, bavi se i društvenim radom, prvo kroz Udruženje žena „Tiski cvet”,[5] a danas kroz aktiv žena „Ljiljan” iz Ljutova, koje nastoji da otrgne kulturno nasleđe Vojvodine od zaborava. Bavila se edukacijom žena, borbom za ravnopravnost i prava zaposlenja, kroz projekat koji je bio realizovan u Čoki pod sloganom „Ženo ne boj se!”.

Više godina je provela u prosveti učeći decu gastronomiji i kreativnosti kulinarstva. Bila je autorka i voditeljka pokrajinske televizijske emisije „Kuvati srcem”. Sopstvenom inicijativom, uz pomoć kolega i ljudi iz Ministarstva prosvete, organizovala je takmičenje konobara i kuvara za državno takmičenje u gastronomiji. Godine 1984. nagrađena je plaketom „Najljubazniji konobar Vojvodine” u vremenu kada se nije bavila prosvetom i novinarskim radom. Bila je 1987. godine u Beču promoter autentične vojvođanske kuhinje, kao predstavnica subotičkog okruga.

Krajem 2018. godine nagrađena je priznanjem „Najelegantnija humanitarka iz Vojvodine” za doprinos i stvaralaštvo u domenu humanitarnog rada, promocije mode i prezentovanja stila u severnoj pokrajini.[6]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Autorka emisije KUVATI SRCEM počasna dobitnica titule DAMA GODINE!”. Svet poznatih. Архивирано из оригинала 03. 02. 2019. г. Приступљено 2. 2. 2019. 
  2. ^ „Ankica Utornik Orčić nagrađena titulom Dame!”. PressSerbia. Приступљено 2. 2. 2019. 
  3. ^ „MANIFESTIACIJA “DAMA GODINE REGION” ODRŽANA U HOTELU “FONTANA”, U OKVIRU OBELEŽAVANJA 150 GODINA TURIZMA U VRNJAČKOJ BANJI”. Kraljevo online. Архивирано из оригинала 03. 02. 2019. г. Приступљено 2. 2. 2019. 
  4. ^ „Humano srce Vojvodine nominovano za priznanje Dama Region 2018. godine!”. Pokazivač. Архивирано из оригинала 03. 02. 2019. г. Приступљено 2. 2. 2019. 
  5. ^ „Uduženje “Tiski Cvet”: Mesto na kojem sve brige nestaju!”. Štikla&patika. Архивирано из оригинала 03. 02. 2019. г. Приступљено 2. 2. 2019. 
  6. ^ „Ona je proglašena najelegantnijom humanitarkom Vojvodine!”. PressSerbia. Приступљено 2. 2. 2019. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]