Ришка надбискупија

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Archbishopric of Riga)
Ришка надбискупија
Erzbisdom Riga (нем.)
1186.—1561.

Ришка надбискупија (жута боја), приказана унутар Тера Маријане
Главни градРига
РегијаИсточна Европа
Догађаји
СтатусБивша покрајина
Владавина
 • ОбликТеократија
Историја 
• Успостављено
1186.
• Укинуто
1561.
Претходник
Следбеник
Кнежевина Јерсика
Кнежевина Кокнесе
Талава
Ливонско војводство

Ришка надбискупија (лет. Archiepiscopatus Rigensis, нисконемачки Erzbisdom Riga) је била надбискупија у средњовековној Ливонији, под управом Свете столице. Она је основана 1186. године као Ливонска бискупија у Икшкили, потом је премештена у Риги и постаје Ришка бискупија 1202.[1] године а подигнута је на ранг надбискупије 1255. године.

Ришка надбискупија[уреди | уреди извор]

Ришки надбискупи били су световни владари Риге до 1561. године када је спроведена протестантска реформација. Територија је прешла из католицизма у лутеранизам и све црквене територије су секуларизоване. Бискупска столица је обновљена као бискупија католичке цркве у 1918. години а подигнута је на ранг надбискупије 1923.

Ковница новца[уреди | уреди извор]

Ришка надбискупија је била иноватор у области ковања новца, оживели су технике ковања које су биле заборављене од пропасти Римског царства. Имена појединих надбискупа након 1418. године, као и година њихове владавине, штампане су на ливонским пенијима[2] који су пронађени на археолошким налазиштима. У највећем броју случајева ово су једини доступни биографски подаци. Није пронађен ни један ливонски пени искован пре 1418. године.

Референце[уреди | уреди извор]