Пређи на садржај

BAFTA

С Википедије, слободне енциклопедије
Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti
SkraćenicaBAFTA
OsnivačDavid Lean, Alexander Korda, Carol Reed i Charles Laughton
Datum osnivanja1947.
(kao Britanska akademija za film)
Tiporganizacija za film, televiziju i video igre
Namenada podržava , promoviše i razvija umetničke forme filma, televizije i video igara
SedišteLondon,
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Područje delovanjaUjedinjeno Kraljevstvo i SAD
Članovioko 6.500
Službeni jeziciengleski
PredsednikPrinc Vilijam, vojvoda od Kembridža
RukovodiociAnne Morrison, Amanda Sonia Berry
Veb-sajtwww.bafta.org
Bafta nagrada

Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti (engl. The British Academy of Film and Television Arts), skraćeno BAFTA, britanska je organizacija koja dodeljuje nagrade filmovima, televizijskim programima i interaktivnim medijima jednom godišnje.

O organizaciji[уреди | уреди извор]

BAFTA je osnovana 16. aprila 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivija. Cilj organizacije bilo je ojačavanje filmske industriju koja je oslabila nakon Drugog svetskog rata. Godine 1958. akademija se spojila sa organizacijom The Guild of Television Producers and Directors, da bi 1976. godine konačno postala BAFTA.

Sedište organizacije nalazi se u Pikadiliju u Londonu, a sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.[1] BAFTA danas broji 6.500 članova i finansira se putem pretplata, individualnih donacija i različitih fondacija i partnerstava.[2][3]

Amanda Beri je izvršni direktor organizacije od 2000. godine, a trenutni predsednik je princ Vilijam.[4][5]

Nagrade[уреди | уреди извор]

Filmska BAFTA[уреди | уреди извор]

Svečana dodela nagrade BAFTA od 2008. godine održava se u Kraljevskoj kući opere u Londonu. Sve do 2002. godine nagrada se dodeljivala u aprilu ili maju, ali ceremonija je pomerena za februar, kako bi prethodila dodeli Oskara. Da bi film bio uzet u razmatranje, mora biti prikazan u Ujedinjenom Kraljevstvu najkasnije sedam dana pre dodele nagrada. BAFTA za film trenutno se dodeljuje u sledećim kategorijama:

Televizijska BAFTA[уреди | уреди извор]

Dodela nagrade BAFTA za najbolje televizijske programe obično se održava u aprilu ili maju, a nagrada se dodeljuje u sledećim kategorijama:

Izvori[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]