Пређи на садржај

BBC Scotland

С Википедије, слободне енциклопедије
BBC Scotland
ЗемљаУједињено Краљевство
СедиштеБи-Би-Си Пацифички кеј, Глазгов
ВласникBBC
Кључни људиКен МекКвари
(директор Би-Би-Си-ја Шкотске)
Датум покретања14. март 1952. (1952-03-14)
Веб-сајтwww.bbc.co.uk/scotland(English)
www.bbc.co.uk/alba(келтски)

Би-Би-Си Шкотска (BBC Scotland, шкот. BBC Alba) је огранак Британске радио-телевизије, јавно финансиран емитер Уједињеног Краљевства, који је одговоран за емитовање у Шкотској. Би-Би-Си Шкотска запошљава отприлике 1.250 особља за производњу 15.000 сати програма за телевизију и за Шкотску и за остатак УК.[1]

У конкуренцији је са Ај-Ти-Ви-јевим мрежама Ес-Ти-Ви, који покривају централну и северну Шкотску и са Ај-Ти-Ви-јевим Бордером, који покрива јужну Шкотску, за регионални програм и услуге.

Телевизија

[уреди | уреди извор]

Би-Би-Си Шкотска емитује три огранка сервиса за шкотску аудијенцију. Би-Би-Си Један Шкотска и Би-Би-Си Два Шкотска су одвојени канали који могу да се искључе из мрежног система Би-Би-Си-ја Један и Два да емитују њихов сопствени распоред регионалног пограма, уз мрежне продукције.

Уз ова два канала, Би-Би-Си Шкотска такође управља дигиталним каналом Би-Би-Си Алба, који емитује програм на келтском до седам сати дневно. Канал је у удруженом партнерству са Би-Би-Си-јем Шкотске и Ем-Џи Албом и доступан је у УК путем сателитских услуга.

Лого Би-Би-Си Радија Шкотске

Би-Би-Си Шкотска такође управља са две радио станице које покривају Шкотску: Би-Би-Си Радио Шкотска и Би-Би-Си Радио nan Gàidheal. Раније се емитовао енглески програм 24 сата дневно на фреквенцијама 92-95 ФМ и 810 MW.

Уз ово, неки британски радио програми су замењени локалним варијантама. Најзначајнији пример је онемогућивање Би-Би-Си Радија 1, у коме шкотски програм користећи Би-Би-Си Introducing бренд замењује широки британски програм — циљ оба програма је да нађу нови таленат, да локално приказују одлике шкотског талента.[2]

Онлајн и интерактивно

[уреди | уреди извор]

Би-Би-Си Шкотске управља са мини сајтом на Би-Би-Си онлајн који се састоји од портала шкотских вести, спорта, програма и ставкама од културног интереса преко Би-Би-Си онлајн. Одељење такође обезбеђује садржај из Шкотске на ове теме вебсајту и за Би-Би-Си Црвено дугме, интерактивни ТВ сервис.

Би-Би-Си Шкотска је претходно нудио преузимање ставки најновијих вести недеље[3] и онлајн приказивање неколико главних делова преноса.

Историја

[уреди | уреди извор]

Први радио сервис у Шкотској је почео са емитовањем од Британске радио-телевизије 6. марта 1923.[4] Под именом 5 Ес-Си и са седиштем у Глазгову, сервис се постепено проширио да би укључио нове станице 2 Би-Ди, 2 Ди-И и 2 И-Ејч, са седиштем у Абердину, у Дандију и Единбургу одвојено.[4]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Ken MacQuarrie, Director, BBC Scotland”. About the BBC. BBC. Архивирано из оригинала 16. 06. 2018. г. Приступљено 06. 06. 2012. 
  2. ^ „BBC Introducing in Scotland with Ally McCrae”. BBC. Приступљено 07. 04. 2012. 
  3. ^ „BBC Scotland News Weekly - video podcast”. BBC News. 02. 08. 2007. Приступљено 20. 8. 2007. 
  4. ^ а б „History”. The Wireless to the Web. BBC. Приступљено 06. 06. 2012. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]