Bakbik

С Википедије, слободне енциклопедије

Bakbik je magijsko stvorenje iz serijala knjiga i filmova o Hari Poteru. Prvi pomen ovog stvorenja je u knjizi Hari Poter i zatvorenik iz Askabana.

Opis[уреди | уреди извор]

Bakbik

Bakbik pripada sorti magijskih stvorenja hipogrifa. Stvorenje sa glavom džinovskog orla i telom konja, olujno-sive boje, narandžastih očiju[1]. Veoma snažne i ponosite životinje koje je moguće pripitomiti, iako se taj čin preporučuje samo stručnjacima. Prilikom prilaženja hipogrifu važno je održavati kontakt očima, a dubok naklon ukazuje na plemenite namere. Ukoliko hipogrif uzvrati naklonom, možete mu se približiti.

Ishrana[уреди | уреди извор]

Zbog svoje, delom ptičije, prirode, hipogrifi se hrane insektima do kojih dolaze riljući zemlju kandžama. Po potrebi se mogu hraniti i pticama, kao i sitnijim sisarima[1].

Bakbik u serijalu o Hari Poteru[уреди | уреди извор]

Prvi pomen Bakbika je u knjizi Hari Poter i zatvorenik iz Askabana. Predstavljen je, zajedno sa ostalih sedam hipogrifa, prilikom časa Brige o magijskim stvorenjima profesora Rubeusa Hagrida. Sledeći Hagridova uputstva o tretiranju ovog stvorenja, Hari uspeva da uspostavi kontakt sa životinjom i ona mu dozvoljava da je uzjaše[2].

Hipogrif

Bakbik se takođe pojavljuje i u nastavcima Hari Poter i polukrvni princ, kao i u Hari Poter i relikvije smrti kada učestvuje u bitki za Hogvorts, kada predvodi testrale protiv Voledemorovih divova.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Newt, Scamander. Fantastične Zveri i Gde Ih Naći. Roganović, Draško,, Roganović, Vesna,, Rowling, J. K. Beograd. ISBN 9788677023355. OCLC 889033936. 
  2. ^ Rowling, J. K. Harry Potter and the prisoner of Azkaban. GrandPré, Mary (1. American изд.). New York. ISBN 9780545582933. OCLC 41266045.