Beli tigar (mitologija)

С Википедије, слободне енциклопедије
Baj Hu skulptura na ukrasnoj pločici

Beli tigar (kineski: 白虎 Báihǔ) je jedan od četiri simbola kineskih konstelacija. On se ponekad naziva i Beli tigar Zapada (kineski: 西方白虎; pinjin: Xīfāng Báihǔ), a poznat je i kao Bajhu na kineskom, Bjako na japanskom. On predstavlja zapad u smislu smera i jesenju sezonu.

Sedam kuća Belog tigra[уреди | уреди извор]

Kao i kod ostala tri simbola, u okviru Belog tigra postoji sedam astroloških „kuća” (Mesečevih položaja). Imena i odrednice su:[1][2]

Br. kuće Ime (pinjin) Prevod Odredišna zvezda
15 (Kuí) Noge Eta Andromedae
16 (Lóu) Veza Beta Arietis
17 (Wèi) Stomak 35 Arietis
18 (Mǎo) Dlakava glava Alkion
19 (Bì) Mreža Epsilon Tavri
20 (Zī) Kornjačin kljun Lambda Orio
21 (Shēn) Tri zvezde Alnitak

Poreklo[уреди | уреди извор]

U kineskoj kulturi, tigar je kralj zveri i vekovima mu je na čelu predstavljan znak (pinjin: wáng; doslovno: "kralj"). Prema legendi, tigrov rep bi pobeleo kada bi dostigao starost od 500 godina. Na taj način je beli tigar postao neka vrsta mitološkog bića. Prema predanju beli tigar se pojavljuje tek kada car vlada apsolutnom vrlinom, ili ako bude mira u celom svetu. Budući da bela boja teorije Vu Singa takođe predstavlja zapad, Beli Tigar je postao mitološki čuvar zapada.

U fikciji[уреди | уреди извор]

Hatara Sonja sa Belim tigrom.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Chinese Sky”. International Dunhuang Project. Архивирано из оригинала 2015-11-04. г. Приступљено 2011-06-25. 
  2. ^ Sun, Xiaochun (1997). Helaine Selin, ур. Encyclopaedia of the History of Science, Technology, and Medicine in Non-Western Cultures. Kluwer Academic Publishers. стр. 517. ISBN 0-7923-4066-3. Приступљено 2011-06-25. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]