Black mirror

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ed NL icon.png
Овај чланак је део пројекта Вики-гимназијалац у Деветој гимназији у Београду.
Датум уноса: јануар 2019 — април 2019.
Википедијанци: Ова група ученика ће писати чланке на подстраницама, где ће остати до краја периода уноса и оцењивања.
Позовамо вас да помогнете ученицима и дате им смернице током израде.

Black mirror je naučno-fantastična televizijska serija, autora Čarli Brokera, sa Brokerom i Anabel Džons kao izvršnim producentima. Istražuje se moderno društvo, s obzirom na neočekivane posledice novih tehnologija. Epizode su samostalne, obično postavljene u alternativnoj sadašnjosti ili bliskoj budućnosti, često s tamnim i satiričnim tonom, iako su neke više eksperimentalne i lakše.

Black Mirror inspiriran je starijim antologijskim serijama poput The Twilight Zone, koji su mogli da se nose sa kontroverznim, savremenim temama bez straha od cenzure. Broker je razvio Black Mirror kako bi istaknuo teme vezane za odnos čovečanstva s tehnologijom, stvarajući priče koje sadrže "način na koji sada živimo - i način na koji možemo živeti za 10 minuta ako smo nespretni".

Serija je premijerno prikazana u dva serijala na britanskom televizijskom kanalu Channel 4 u decembru 2011. i februaru 2013. godine. Nakon dodatka katalogu u decembru 2014, Netflix je kupio program u septembru 2015. Naručio je seriju od 12 epizoda koje su kasnije podeljene u treći i četvrti serijal, svaki po šest epizoda;[1] Prvi je objavljen 21. oktobra 2016, a drugi 29. decembra 2017. Peti serijal objavljen je 5. marta 2018. Samostalni interaktivni film pod nazivom Black Mirror: Bandersnatch objavljen je 28. decembra 2018. godine.

Serija je prikupila pozitivne kritike od strane kritičara, dobila je brojne nagrade i nominacije, te je zabeležila porast interesa na međunarodnom nivou, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što se pridružio Netfliksu. Dve epizode, "San Junipero" (iz trećeg serijala) i "USS Callister" (iz četvrtog serijala), osvojile su ukupno šest Emmy nagrada, pri čemu su obe epizode osvojile izvanredan televizijski film.

Osnovni podaci o seriji
Žanr Naučna fantastika, psihološki triller, satira, antologija
Autor Charlie Brooker
Zemlja porekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Izvorni jezici Engleski
Broj serija 4
Broj epizoda 19
Izvršni producenti Čarli Broker, Anabel Džones
Režiser Berni Rajs
trajanje 41-89 minuta
Izvorne mreže
Izvorno izdanje 4. decembar 2011-danas

Koncept i stil[уреди]

Broker je shvatio da može napraviti komentar o modernim temama, posebno se usredsredivši na zavisnost čovečanstva od tehnologije, nešto što je naišao dok je proizvodio seriju How TV Ruined Your Life.[2] Broker je izvukao naslov serije iz ovog pristupa:

Ako je tehnologija droga - i ona se oseća kao lek - šta su, zapravo, nuspojave? Ovo područje - između uživanja i nelagodnosti - je mesto gde je postavljen Black Mirror, moja nova dramska serija. "Black mirror" naslov je serije koje ćete naći na svakom zidu, na svakom stolu, u dlanu svake ruke: hladni, sjajni ekran TV-a, monitora, pametnog telefona.

Broker je hteo da zadrži antologijski pristup, koristeći nove priče, postavke, likove i glumce za svaku epizodu, jer je smatrao da je takav pristup ključni element uživanja u serijama poput The Twilight Zone; rekao je: "U pričama je postojao potpis, isti premaz od tamne čokolade - ali punjenje je uvijek bilo iznenađenje." Ovaj pristup bi omogućio Black Mirroru da se suprotstavi aktualnim dramama i serijama koje su imale standardne ponavljajuće glumce.

Dok produkcija ne koristi povezujuće elemente, serija je uključila aluzije iz "Uskršnja jaja" iz predhodnih epizoda u kasnije. Na primer, "Hated in the Nation" u trećoj seriji vraća se na događaje u prvoj seriji "The National Anthem" i drugoj epizodi serije "White Bear", dok poslednja epizoda četvrte serije "Black Museum" uključuje reference na svaku prethodnu epizodu serije.[3]

Žil Harvej komentariše u profilu Brokera za New Yorker da svaka epizoda "uspostavlja pozadinu normalnosti protiv koje će se odlučno izdvajati još snažnije". Harvej primećuje da raznolik raspon žanrova u seriji pokazuje da je to "očito delo nekoga ko je zabeležio mnogo sati pred ekranom". Nadalje komentariše da je Broker "savestan", jer "uverljivost svake epizode zavisi od održavanja složene unutrašnje logike distopijskog sveta". Broker je uključen u procese snimanja i uređivanja, ukazujući na sve nedoslednosti koje se pojavljuju, i "odlučan je da napravi uređaje i ekrane korištene u Black Mirroru da izgledaju autentično".[4]

Black Mirror
Epizode Serijal 1 * "The National Anthem" * "Fifteen Million Merits" * "The Entire History of You"
Serijal 2 * "Be Right Back" * "White Bear" * "The Waldo Moment"
Specijalna epizoda * "White Christmas"
Serijal 3 * "Nosedive" * "Playtest" * "Shut Up and Dance" * "San Junipero" * "Men Against Fire" * "Hated in the Nation"
Serijal 4 * "USS Callister" * "Arkangel" * "Crocodile" * "Hang the DJ" * "Metalhead" * "Black Museum"
Film * Bandersnatch

Serijal 1[уреди]

Početak serije bio je 2010. Izvršni producenti Čarlie Broker i Anabel Džons su režirali osam polusatnih epizoda, napisanih od strane različitih ljudi. Tehnologija je bila manje fokusirana i svetovi su bili veći i detaljniji. Serija je potom naručena za epizode duge tri sata. Prva je bila "Fifteen Million Merits", koju je napisao Broker i njegova supruga Koni Huk. Druga skripta je bila "Inbound", epizoda koja nikada nije režirana. Reč je o ratu i sadržala je koncepte koji su kasnije prenamenjeni u tri epizode serije "Men Against Fire". Sledeća skripta je "The National Anthem", prva emitovana epizoda. Treća epizoda je "The Entire History of You".

Program je režirala Brokerova produkcijska kuća Zepotron, za Endemol. Džoel Colins je radio kao produkcijski dizajner, a njegova kompanija Painting Practice radi na vizualnim efektima.

Godine 2013. Robert Dounej odabrao je epizodu "The Entire History of You" (koju je napisao Jesi Armstrong) kako bi potencijalno mogla postati film Worner Brosa i njegove produkcijske kompanije Team Downey. Serija je bila dostupna u SAD-u na Netfliksu od kraja 2014. nadalje.[5]

Prvi serijal bio je popularan i kritički prihvaćen, iako se broj gledanosti smanjivao tokom serije. Serija je bila skupa za Channal 4, ali je naručena za drugi kanal.

Serijal 2[уреди]

Serijal dva se sastoji od tri epizode. Broker ju je opisao kao "više epski, ali i intimniji u opsegu ". Epizode su "razumljivije" u njihovim tehnologijama. Broker je komentarisao da se drugi serijal odražava na prvi: prvi sadrži teme "iskrivljene političke satire" i "odnose rastrgane tehnologijom", dok drugi serijal prikazuje epizode tih oblika u obrnutom smeru. Svaka epizoda u prvom serijalu imala je muškog protagonistu, pa je Broker namerno napisao ženske protagoniste za dve epizode serije "Be Right Back" i "White Bear".

Trejler za drugu seriju snimila je Moving Picture Company i prikazala u tri isprepletene priče: "sled snova, fabrička postavka koja se ponavlja i ogroman oblak prašine koji se širi ulicom na kraju oglasa." Prikazan je 22. januara 2013, a oglas je prikazan na Channel 4 i u bioskopima.

U "Be Right Back" glumi Hajlij Etvel kao Marta i Domnal Glison kao Eš, kako u ljudskom tako i u robotskom obliku. U "White Bear", Lenora Krihlou igra Viktoria Skilejn i Mišel Smilej i Tapens Midlton igraju Bekster i Džem. "The Waldo Moment" prikazuje Daniela Rigbija kao Džemja Saltera, Klo Piri kao Gvendolin Haris i Jejson Fleming kao Džek Nepir.

"White Christmas"[уреди]

Prema Brokeru, serija je još uvijek uzimala svoj budžet od komedijskog odeljka Channel 4, pa sledi rasprava o tome da li bi trebalo da se premesti u odeljak drame.

Broker je 2018. izjavio da se Channel 4 složio o trećem serijalu od četiri epizode, ali je unapred zatražio detaljne sinopsise epizoda. Broker je smislio epizodu "Angel of the Morning", koja će kasnije postati priča o "White Christmas". On je takođe zamislio epizodu zasnovanu na ranijem scenariju "Inbound", koji bi bio sličan kasnijoj epizodi serije "Men Against Fire". Još jedna epizoda nazvana je "Crocodile", koja se u delovima preklapala s četiri epizode serije s istim imenom. Nakon dužeg čekanja, Brokeru i Džonsu rečeno je da ideje "nisu bile baš za Black Mirror".

"White Christmas" je inspirisan radovima kao što je 1983. film naučne fantastike The Twilight Zone. Glumci u pojedinačnim pričama su: Rasmus Hardiker kao Heri i Natalia Ten kao Dženifer; Oona Čaplin kao Greta; i Dženet Montgomeri kao Bet i Ken Druri kao Betin otac. Emisija se emitovala 16. decembra 2014.

Serijal 3[уреди]

U decembru 2014, prve dve serije programa objavljene su na Netfliksu u Sjedinjenim Državama nakon što su kupile ekskluzivna prava za prenos, što je dovelo do povećane potražnje za program. U ratu nadmetanja između kanala, koji je uključivao nekoliko američkih mreža, Netfliks je vodio s obvezom od dve serije od po deset epizoda.

U septembru 2015. Netfliks je službeno naručio 12 epizoda Black Mirror-a.[6] U martu 2016. godine nadmašio je Channel 4 za prava na distribuciju treće serije u Velikoj Britaniji, s ponudom od 40 miliona USD.

U trećem serijalu glume Brus Dalas Hovard, Alis Iv, Džejms Norton, Čeri Džons, Viat Rasel, Aleks Loter, Džerom Flin, Gugu Mbata-Ro, Makenzi Dejvis, Mišel Keli, Malači Kirbi, Keli Mekdonald i Fej Marsej. Reditelji za treći serijal uključuju Joa Vrajta, Jakoba Verbrugena, Džejmsa Hoesa, i Dana Tračtenberga.

Naslovi šest epizoda koje čine seriju 3 objavljene su u julu 2016.

Serijal 4[уреди]

Prema Brokeru, četvrti serijal ima još više raznolikosti u epizodama nego u prethodnim serijalima. Broker kaže da u seriji ima još "nade", dodajući da je pisanje počelo u julu 2016.

U maju 2017. Reddit je neslužbeno objavio imena i reditelje šest epizoda u serijalu 4 Black Mirror.[7] Snimanje za četvrti serijal zaključeno u junu 2017. Prvi trejler za serijal objavilo je Netfliks 25. avgusta 2017. i sadržala je naslove šest epizoda. U septembru 2017. objavljene su dve fotografije iz četvrtog serijala. Počevši od 24. novembra 2017, Netfliks je objavio seriju plakata i trejlera za svaku epizodu u četvrtom serijalu, nazvanu "13 Days of Black Mirror", zaključivši 6. decembra 2017. s najavom za datum objavljivanja. Svih šest epizoda objavljeno je na Netflixu 29. decembra 2017.[8]

Bandersnatch[уреди]

Prvi Black Mirror ceo film Bandersnatch objavljen je 28. decembra 2018. na Netfliksu, nakon što je službeno objavljen dan prije. Bandersnatch je interaktivni film koji ponekad poziva gledaoca da odabere jedan od dva izbora na ekranu koji utiču na to kako se rad prikazuje. Film takođe prikazuje Wil Pulter, Kreg Parkinson, Alis Lov i Asim Šadri.

Serijal 5[уреди]

Netfliks je objavio peti serijal putem društvenih medija 5. marta 2018. godine., iako nisu objavili datum objavljivanja ili broj epizoda. Broker je 20. marta 2018. godine na dodeli nagrada Royal Television Society Awards, potvrdio da je peta serija počela da se snima. Uz složenost Bandersnatcha, Broker je morao odložiti izlazak pete sezone; međutim, Netfliks je potvrdio da će biti objavljen 2019. godine.

Među onima koji su glumili u seriji 5 su Entoni Meki i Džaha Abdul-Matin II. Majli Sajrus je nagovestila da će se pojaviti u seriji na nastupu na The Howard Stern Show.[9]

Kritike[уреди]

Na Rotten Tomatoes-u, serijal 1 je ocenjen sa 97%[10], serijal 2 86%[11] a "White Christmas" 93%[12], serijal 3 ima 86%[13] na Rotten Tomatoesu i 82[14] na Metacritic, serijal 4 ima 84%[15] na Rotten Tomatoesu i rezultat od 72[16] na Metacritic, i Bandersnatch ima 71%[17] na Rotten Tomatoesu, i rezultat od 61[18] na Metacritic.

Prvi serijal je hvaljen kao kreativan i šokantan s preokretima koji podsećaju na The Twilight Zone. Mišel Hogan iz časopisa The Daily Telegraph opisao je prvu epizodu, "The National Anthem", kao "šokantnu, ali žustru, crno komično proučavanje modernih medija". Serija je preuzeta u većem delu sveta, uključujući Australiju, Izrael, Švedsku, Španiju, Poljsku, Mađarsku i Kinu. Serija je postala popularna i dobro prihvaćena u Kini, postajući jedna od najčešće raspravljanih serija početkom 2012.

U drugom serijalu, Black Mirror je nastavio primati pohvale. U svom pregledu epizode "Be Right Back", Samer Rahim iz The Telegraph-a je napisao: "Emisija se dotakla važnih ideja - lažnog načina na koji se ponekad predstavljamo na internetu, i naše rastuće zavisnosti od virtualnog života - ali je takođe bilo dirljivo.

U decembru 2014. Stiven King je istakao divljenje serije.[19] Serija Božićna posebnost te godine,"White Christmas" primila je pohvale kritičara. Ben Bomont-Tomas pohvalio je komičnu satiru epizode i primetio da je "sentimentalnost nadoknađena zlom duhovitošću". Monahan je ovu epizodu izjednačio s jačim epizodama Black Mirrora, rekavši da je "preterano savremena tehnologija opsesija do suptilnog ali paklenog efekta".

Novinari su izveštavali da su se neki koncepti u Black Mirror-u tačni, u modi i u stvarnom svetu, te su seriju nazvali "Magic 8-Ball" za budućnost.[20]

Reference[уреди]

 1. ^ Turchiano, Danielle; Turchiano, Danielle (6. 12. 2017). „Netflix Announces ‘Black Mirror’ Season 4 Release Date (Watch)”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 7. 4. 2019. 
 2. ^ Brooker, Charlie (1. 12. 2011). „Charlie Brooker: the dark side of our gadget addiction”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 7. 4. 2019. 
 3. ^ „'Black Mirror' Bosses on "San Junipero" Sequel and an Unpredictable Season 4”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 7. 4. 2019. 
 4. ^ Harvey, Giles (21. 11. 2016). „The Speculative Dread of “Black Mirror (на језику: енглески). ISSN 0028-792X. Приступљено 7. 4. 2019. 
 5. ^ „MIPTV: Why the 'Black Mirror' Deal Marks a Turning Point for Netflix”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 7. 4. 2019. 
 6. ^ Birnbaum, Debra; Birnbaum, Debra (25. 9. 2015). „Netflix Picks Up ‘Black Mirror’ for 12 New Episodes”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 7. 4. 2019. 
 7. ^ „The titles of all six Black Mirror season 4 episodes have been revealed”. The Independent (на језику: енглески). 27. 5. 2017. Приступљено 7. 4. 2019. 
 8. ^ Nicholson, Rebecca (29. 12. 2017). „Black Mirror review: the Netflix series is back – and darker than ever”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 7. 4. 2019. 
 9. ^ „Black Mirror season 5: Miley Cyrus confirms role”. Den of Geek (на језику: енглески). Приступљено 7. 4. 2019. 
 10. ^ Black Mirror: Season 1 (на језику: енглески), Приступљено 7. 4. 2019 
 11. ^ Black Mirror: Season 2 (на језику: енглески), Приступљено 7. 4. 2019 
 12. ^ Black Mirror: White Christmas (2014 Christmas Special) (на језику: енглески), Приступљено 7. 4. 2019 
 13. ^ Black Mirror: Season 3 (на језику: енглески), Приступљено 7. 4. 2019 
 14. ^ Black Mirror (на језику: енглески), Приступљено 7. 4. 2019 
 15. ^ Black Mirror: Series 04 (на језику: енглески), Приступљено 7. 4. 2019 
 16. ^ Black Mirror (на језику: енглески), Приступљено 7. 4. 2019 
 17. ^ Black Mirror: Bandersnatch (на језику: енглески), Приступљено 7. 4. 2019 
 18. ^ Black Mirror: Bandersnatch (на језику: енглески), Приступљено 7. 4. 2019 
 19. ^ King, Stephen (2014T10:29). „Loved BLACK MIRROR. Terrifying, funny, intelligent. It's like THE TWILIGHT ZONE, only rated R.”. @StephenKing (на језику: енглески). Приступљено 7. 4. 2019.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
 20. ^ Whittaker, G. Clay (14. 9. 2015). „‘Black Mirror’ Is TV’s Magic 8-Ball” (на језику: енглески). Приступљено 7. 4. 2019. 

Spoljašnje veze[уреди]