Пређи на садржај

Božićni puding

С Википедије, слободне енциклопедије
Božićni puding
Božićni puding ukrašen skimijom.
Drugo imepuding od šljiva, pud
Vrsta jelapuding
Mesto poreklaEngleska
Regije ili državaUjedinjeno Kraljevstvo, Irska, Australija, Novi Zeland, Južna Afrika, Kanada
Glavni sastojcišećer, šećerni sirup, loj, začini
  Medija: Božićni puding

Božićni puding je vrsta pudinga koji se tradicionalno služi kao deo božićne večere u Velikoj Britaniji i Irskoj, kao i u drugim zemljama u kojoj su naseljeni britanski i irski imigranti. Vodi poreklo iz srednjovekovne engleske, a poznat je i kao puding od šljiva ili samo skraćeno pud,[1][2] mada se ovi nazivi često koriste i za druge vrste poslastice od kuvanog pudinga i suvog voća. Uprkos prepoznatljivom nazivu „puding od šljiva“, božićni puding ne sadrši prave šljive. Naziv potiče iz previktorijanske upotrebe reši „šljiva“ koja se koristila za suvo grošđe.[3] Božićni puding je u velikoj meri mitologiziran. Zastupljeno je pogrešno verovanje da se sprema od trinaest sastojaka koji sibolizuju Isusa i dvanaest apostola.[4][5] Drug pogrešno verovanje je da ga je izmislio Džordž I.[6]

Najraniji recepti božićnog pudinga otkrivaju da se on u početku spremao od veče količine loja, suvog voća, prezla, brašna, jaja i začina pomešanih sa tečnošću (najčešće mlekom) i obogaćen vinom. Kasniji recepti otkrivaju više zapisa o načinu pripreme i sastavu božićnog pudinga.

Nakon Božića[уреди | уреди извор]

Zahvaljujući svom sastavu i načinu pripreme, božićni pudin je lako čuvati duži vremenski period. Česte su porodice koji ostatke puding od Božića, čuvaju za druge proslave, uključujući i Uskrs. Autorka Konstansa Spri zabeležila je da se, u ranim godinama XX veka, puding neretko čuvao i posluživao za sledeći Božić.

Božićni puding u popularnoj kulturi[уреди | уреди извор]

Junakinja romana „Hobomok, a Tale of Early Times“ američke autorke Lidije Marije Čajld govori kako se mora naučiti da se jede homini i mleko i kako treba zaboraviti značaj pudinga od šljiva u Engleskoj.[7]


Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Broomfield, Andrea (2007) Food and cooking in Victorian England: a history pp.149-150. Greenwood Publishing Group, 2007
  2. ^ „Plum duff updated”. The Southland Times. Приступљено 21. 12. 2010. 
  3. ^ The Oxford English Dictionary cites this use as early as 1653 by John Lilburne and also, inter alia, in Samuel Johnson's Dictionary of 1755.
  4. ^ Walker, Harlan (1991). Oxford Symposium on Food & Cookery, 1990: Feasting and Fasting : Proceedings (на језику: енглески). Oxford Symposium. стр. 37. ISBN 9780907325468. „Christmas puddings are traditionally made with thirteen ingredients for Christ and the twelve apostles. 
  5. ^ Phillips, Andrew (1995). Orthodox Christianity and the English tradition (на језику: енглески). Anglo-Saxon Books. стр. 141. ISBN 9781898281009. „The food associated with Christmas was also symbolic. Christmas pudding, for instance, traditionally has thirteen ingredients, one for Christ and one for each of the Apostles. 
  6. ^ Day, Ivan (2012-02-07). „Food History Jottings: $1000 REWARD FOR LOST PUDDING DECREE”. Food History Jottings. Приступљено 2020-10-21. 
  7. ^ Scharnhorst, Gary. Literary Eats. McFarland. стр. 35. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]