CD Projekt

С Википедије, слободне енциклопедије
CD Projekt
Акционарско друштво пољ. Spółka Akcyjna
ДелатностВидео игре
Основано1994.
Варшава,  Пољска
ОснивачиMarcin Iwiński
Michał Kiciński
СедиштеВаршава,  Пољска
Руководиоци
Adam Kiciński
ПроизводиВидео игре
Дигитално преузимање
Приход142 172 000 (приход за 2013)[1]
Профит14 851 000 (нето за 2013)[1]
Број запослених
230+[2]
Веб-сајтwww.cdprojekt.com

CD Projekt је пољска компанија која програмира, издаје и дистрибуира видео игре, са седиштем у Варшави, која је основана 1994. Marcin Iwiński и Michał Kiciński. Ивински и Кичински су били продавци видео игара пре него што су основали компанију. CD Projekt је најпознатији по својој серији видео игара Вештац и њиховог дигиталног дистрибутера, GOG.com.

Компанија је почела тако што су преводили главна издања видео игра са запада на пољски, сарађујући са Interplay Entertainment на две Baldur's Gate игре. CD Projekt је радио на ПР верзији Baldur's Gate: Dark Alliance када је Interplay искусила финансијске потешкоће. Игра је отказана, а компанија је одлучила да поново користи код за сопствену видео игру. Она је постала The Witcher, видео игра базирана на радовима Анджеја Сапковског.

Након изласка The Witcher, CD Projekt је радио на порту за конзоле под називом The Witcher: White Wolf; али проблеми око развоја и повећања трошкова скоро да су довели компанију на ивицу банкрота. CD Projekt је касније издао The Witcher 2: Assassins of Kings и The Witcher 3: Wild Hunt, њихова прва видео игра отвореног света, за коју су добили позитивне критике. Предстојећи пројекат компаније је Cyberpunk 2077, отворен-свет играња улога базирана на Cyberpunk 2020 стоном систему.

Сервис за дистрибуцију видео игара, GOG.com је основао CD Projekt, да би помогао играчима у проналаску старих игара. Његова мисија је да понуди ДРМ-слободне игре за играче, и проширен је, тако покрива нове игре А класе и независне игре. Компанија се противи управљању дигиталним правима у видео играма, и нада се да бесплатно преузимање садржаја постаје стандард у тој индустрији. CD Projekt сматра одржавање независности као један од њихових најважнијих стратегија. Компанија се тренутно фокусира на међународно тржиште, посебно Европу и Северну Америку, и окренуо од свог пољског пословања cdp.pl 2014.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Skonsolidowane sprawozdanie finansowe Grupy Kapitałowej CD PROJEKT za 2013” (PDF) (на језику: пољском). CD Projekt SA. 18. 3. 2014. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 8. 07. 2014. Приступљено 5. 10. 2014. 
  2. ^ „Interview with Adam Badowski”. gry-online.pl. Приступљено 28. 5. 2015. 
  3. ^ „CD Projekt pozbywa się cdp.pl”. Gry.Online. Приступљено 21. 10. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]