CIC (Nintendo)

С Википедије, слободне енциклопедије
CIC чип из Tetris кертриџа

Провера интегрисаног кола (Checking Integrated Circuit) или CIC је чип за закључавање дизајниран за Nintendo Entertainment System који је имао три главне сврхе:

  • Да Nintendo има потпуну контролу над софтвером објављеним за платформу
  • Да би се спречило покретање нелиценцираних и пиратских кертриџа за игру
  • Да би се олакшало регионално закључавање

Побољшани дизајн CIC чипа коришћен је и у каснијим Super Nintendo Entertainment System и Nintendo 64, иако је покренут ажурирани безбедносни програм који врши додатне провере.

10NES[уреди | уреди извор]

Систем 10NES je систем закључавања [1] дизајниран за северноамеричку и европску верзију конзоле за видео игре Nintendo Entertainment System (NES). Чип је брава [2] која се може отворити кључем у играма, [3] [4] дизајнирана да ограничи софтвер којим се може управљати на систему.

Чип није био првобитно присутан за Famicom игре 1983. године, али је откривено да је био део NES игара након 1985. године због Nintendo-oвих патентних пријава за чип. [5] Чип је развијен као резултат пада видео игара 1983. у Северној Америци, делимично узрокованог презасићеним тржиштем конзола због недостатка контроле над издаваштвом. Председник компаније Nintendo Хироши Јамаучи рекао је 1986. године: "Atari је пропао јер су дали превише слободе програмерима независних произвођача и тржиште је било преплављено лошим играма." [6] Захтевајући присуство 10NES-а у кертриџу за игре, Nintendo је спречио програмере трећих страна да производе игре без Nintendo-oвог одобрења, а компанији је обезбедио накнаде за лиценцирање [5], праксу коју је раније успоставио са Famicom играма.

Дизајн[уреди | уреди извор]

Систем се састоји од два дела, Sharp Corporation 4-битног SM590 [7] [8] микроконтролера у конзоли ("брава") који проверава убачени кертриџ за аутентикацију, и подударни чип у кертриџу игре ("кључ") који даје код на захтев. [4] Ако кертриџ не обезбеди аутентификацију, CIC више пута ресетује CPU на фреквенцији од 1Hz. [9] [10] [11] Због тога телевизор и напајање трепере истом брзином од 1Hz и спречавају игру.

Програм који се користи у NES CIC-у зове се 10NES и патентиран је под патентом U.S. Patent 4.799.635. [12] Изворни код је заштићен ауторским правима; само Nintendo може произвести ауторизацијске чипове. Патент који покрива 10NES истекао је 24. јануара 2006. године, иако су ауторска права и даље на снази за тачне клонове. Постоје компатибилни клонови који користе другачији код.

Заобилажење[уреди | уреди извор]

Nintendo Entertainment System[уреди | уреди извор]

Већина нелиценцираних компанија створила је кола која су користила напонски скок да искључе јединицу за потврду идентитета.

Неколико нелиценцираних игара објављених у Европи и Аустралији (попут HES игара) дошло је у облику адаптера који би био повезан са лиценцираним кертриџом, како би се за аутентификацију користио CIC закључани чип тог кертриџа. Ова метода је такође радила на SNES-у и користила ју је игра Super 3D Noah's Ark.

Tengen (Atari-јева подружница за NES игре) узео је другачију тактику: корпорација је добила опис кода у чипу за закључавање од америчке Канцеларије за ауторска права, тврдећи да је у правном случају морала да се брани од садашњих тужби за повреду права. [4] [13] Tengen затим користи ове документе да дизајнирају свој Rabbit чип, који дуплира функцију 10NES. [4] Nintendo је тужио Tengen због ових радњи. Суд је утврдио да Tengen није прекршио ауторска права за копирање дела кода неопходног за поништавање заштите са тренутним NES конзолама, али је прекршио ауторска права за копирање делова кода који се не користе у комуникацији између чипа и конзоле. [4] Tengen је у потпуности копирао овај код јер су будућа издања конзола могла бити конструисана да надокнаде неслагање. По почетном захтеву, суд је стао на страну Nintendo-a по питању повреде патента, али је приметио да ће се Nintendo-ов патент вероватно сматрати очигледним јер је у основи U.S. Patent 4.736.419 са додатком пина за ресетовање, што је у то време већ било уобичајено у свету електронике. [4] Порота од осам особа касније је открила да је Atari заиста прекршио закон. [4] Иако је Nintendo победио у почетном суђењу, пре него што су заиста могли да спроведу пресуду, мораће да патент задрже под надзором, као и да се позабаве Tengen-овим антимонополским потраживањима. Пре него што се то догодило, стране су се договориле. [4]

Мала фирма која се зове RetroZone, прва компанија да објави игре на NES-y у више од једне деценије, користи више-регионски чип за закључавање за NTSC, PAL A, и PAL B под називом Ciclone који је настао од обрнутог инжењеринга Tengen-овог Rabbit чипa. То ће омогућити играње игара у више од једног региона. Намера је да се игре омогуће за играње на старијем хардверу који користи 10NES чип за закључавање и два друга региона, иако top-loading NES не користи чип за закључавање. Ciclone чип је први чип за закључавање који је развијен након истека патента за 10NES. Од тада је било неколико других имплементација отвореног кода које су омогућиле широј јавности да репродукује CIC-ове са више региона на АVR микроконтролерима.

Будући да 10NES у моделу NES-001 Control Deck повремено не успева да аутентификује легалне кертриџе, уобичајена модификација је потпуно онемогућавање чипа исецањем пина 4 на интерном 10NES закључавајућем чипу Control Deck-а.[тражи се извор]

Super Nintendo Entertainment System[уреди | уреди извор]

Пред крај животног века SNES-а, CIC је клониран и коришћен у пиратским играма. Често би се клонирани CIC чип мењао са неупадљивим бројем марке/дела како би се спречило откривање од стране надлежних органа. Алтернативно, горепоменути метод коришћења CIC чипа лиценциране игре је био могућ.[тражи се извор]

Super Famicom[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ U.S. Court of Appeals, Federal Circuit. "Atari Games Corp. v. Nintendo of America Inc. Архивирано на сајту Wayback Machine (8. август 2011)." Digital Law Online. Accessed on April 19, 2006.
  2. ^ US patent 4799635, Nakagawa Katsuya, "System for determining authenticity of an external memory used in an information processing apparatus", assigned to Nintendo Co., ltd 
  3. ^ US patent 5004232, Wong, John J, "Computer game cartridge security circuit", assigned to Macronix, Inc. 
  4. ^ а б в г д ђ е ж Patent Arcade "Case: Atari v. Nintendo (N.D. Cal. 1993) [C,P] Atari Games Corp. v. Nintendo of America, Inc. 30 U.S.P.Q.2d 1401 (N.D. Cal. 1993) (Atari II)." Accessed on July 12, 2006
  5. ^ а б O'Donnell, Casey (2011). „The Nintendo Entertainment System and the 10NES Chip: Carving the Video Game Industry in Silicon”. Games and Culture. 6 (1): 83—100. doi:10.1177/1555412010377319. 
  6. ^ Takiff, Jonathan (20. 6. 1986). „Video Games Gain In Japan, Are Due For Assault On U.S.”. The Vindicator. стр. 2. Приступљено 10. 4. 2012. 
  7. ^ Segher (17. 1. 2010). „The weird and wonderful CIC”. Hackmii. Приступљено 18. 5. 2010. 
  8. ^ Sharp Microcomputers Data Book (PDF). септембар 1990. стр. 26—34. Приступљено 8. 5. 2017. 
  9. ^ https://wiki.nesdev.com/w/index.php/CIC_lockout_chip
  10. ^ US 4799635 
  11. ^ US 5004232 
  12. ^ US patent 4799635, Nakagawa Katsuya, "System for determining authenticity of an external memory used in an information processing apparatus", assigned to Nintendo Co., ltd 
  13. ^ Linhoff, Joe (2004). „Video Games and Reverse Engineering: Before and After the Digital Millennium Copyright Act”. Journal on Telecommunications and High Technology Law. 3: 209—237. 

 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]