CODA (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије

CODA
Званични постер
РежијаШан Хедер
СценариоШан Хедер
Продуцент
  • Фабрис Ђанферми
  • Филип Рузелет
  • Жером Сејду
  • Патрик Вахсбергер
Темељи се на
Глас дружине Белије
Викторије Бедос,
Томаса Бидгена,
Станисласа Кареа де Малбера,
Ерика Лартигоа
Главне улоге
МузикаМариј де Врис
Директор
фотографије
Паула Хуидобро
МонтажаЖеро Брисон
Продуцентска
кућа
  • Vendôme Pictures
  • Pathé Films
ДистрибутерApple TV+
Година2021.
Трајање111 минута
Земља
Језик
Буџет10 милиона долара[1]
Зарада1,6 милиона долара[2]
Веб-сајтtv.apple.com/us/movie/coda/umc.cmc.3eh9r5iz32ggdm4ccvw5igiir
IMDb веза

CODA (транскр. Кода; скраћено од енгл. Children of Deaf Adults, дословно Деца глувих родитеља) драмедијски је филм из 2021. године. Редитељка и сценаристкиња филма је Шан Хедер. Римејк је француског филма Глас дружине Белије из 2014. године. Главну улогу глуми Емилија Џоунс као насловни CODA (дете глувих родитеља) и једина је чланица породице глувих која може да чује, док покушава да помогне у тешком рибарском послу своје породице и остварује сопствене аспирације да постане певачица. Споредне улоге глуме Еухенио Дербез, Трој Коцур, Фердија Волш-Пило, Данијел Дурант и Марли Матлин. Урађен је у копродукцији између САД и Француске, док Филип Рузелет, продуцент филма Глас дружине Белије, понавља своју улогу. Филм је снимљен на локацијама у Глостеру.

Светска премијера филма је била 28. јануара 2021. на Филмском фестивалу Санденс, где је Apple стекао права дистрибуције за рекордних 25 милиона долара. Филм је објављен 13. августа 2021. у биоскопима и преко услуге стриминга, Apple TV+. Добио је позитивне критике критичара, а Амерички филмски институт га је прогласио једним од 10 најбољих филмова 2021. године. Филм је освојио три награде на 94. додели Оскара (Оскар за најбољи филм, Оскар за најбољег глумца у споредној улози и Оскар за најбољи адаптирани сценарио), поставши први филм који дистрибуира услуга стриминга и први са претежно глувим глумцима који је освојио Оскара за најбољи филм. Међу разним другим признањима, филм је освојио наградз Удружења продуцената Америке за најбољи филм и награду Удружења сценариста Америке за најбољи адаптирани сценарио, док је глумачка постава освојила награду Удружења филмских глумаца за најбољу филмску поставу.

Радња[уреди | уреди извор]

Као CODA (дете глувих родитеља), Руби је једина особа која чује у својој породици глувих. Када је породични рибарски посао угрожен, Руби је растрзана између бављења својом страшћу на Беркли колеџу за музику и страха да ће напустити родитеље.

Улоге[уреди | уреди извор]

Емилија Џоунс глуми главну улогу, Руби Роси.
Глумац Улога
Емилија Џоунс Руби Роси
Трој Коцур Френк Роси
Данијел Дурант Лео Роси
Марли Матлин Џеки Роси
Еухенио Дербез Бернандо Вилалобос
Фердија Волш-Пило Мајлс
Ејми Форсајт Герти
Кевин Чапман Брејди

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Berlin: International Buyers Up in Arms Over Buy-Back Proposals Post-'Coda' (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. март 2021. Приступљено 2. 11. 2021. 
  2. ^ CODA (2021). Box Office Mojo. IMDb. Приступљено 23. 12. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]