Calopteryx

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Calopteryx
Calopteryx virgo male.jpg
Calopteryx virgo
Naučna klasifikacija
Carstvo:
Tip:
Klasa:
Red:
Porodica:
Rod:
Calopteryx

Leach, 1815
Sinonimi

Agrion

Calopteryx Leach, 1815 je rod krupnih vodenih devica koje pripadaju familji Calopterygidae.[1]

Identifikacija[уреди]

Rod Calopteryx obuhvata krupne vodene device, kojima je telo i nervatura krila metalik obojena. Mužjaci imaju intenzivnije obojena krila od ženki. Telo mužjaka je uglavnom plave boje, dok su ženke zelene. Imaju izrazito duge noge, sa posebno brojnim i dugim čekinjama. Krila nisu izraženo sužena u osnovi. Mužjaci nemaju pterostigme, dok ženke imaju svetle pseudopterostigme. Pseudopterostigme su slabo definisanih granica i prožete su nervaturom, za razliku od pterostigmi.[2]

Razlikovanje od drugih rodova[уреди]

Obojenost krila, metalik obojenost tela, odsustvo pterostigme i izražena nervatura krila su dijagnostički karakteri. Vrste roda Lestes su takođe metalik obojene, ali su manjih dimenzija, sa uskim, providnim krilima, izrazito suženim u osnovi. Za rod Epallage su karakteristična slična krila, ali je telo bez metalik odsjaja, pterostigme su velike, a čekinje na nogama su kratke.

Ponašanje[уреди]

Položaj tela pri mirovanju je karakterističan, sa podignutim abdomenom i sklopljenim krilima. Oba pola se mogu naći u blizini tekuće vode, često u velikom broju. Mužjaci veoma aktivno brane teritorije u blizini mesta pogodnih za polaganje jaja (npr. submerzna vodena vegetacija), a ženke privlače udvaračkim plesom u vazduhu. U večernjim satima se obično skupljaju u velikom broju u priobalnoj vegetaciji, gde nalaze sklonište.

Vrste[уреди]

Galerija[уреди]

Reference[уреди]

  1. ^ Dijkstra, Klaas-Douwe B. (2006). Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe. стр. 65. ISBN 978-0-9531399-4-1. 
  2. ^ Dijkstra, Klaas-Douwe B. Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe. BWP. ISBN 978-0-9531399-4-1. 

Spoljašnje veze[уреди]