Car od žada

Portraits of Jade Emperor and the Heavenly Kings.JPG

Car od žada (kineski: 玉皇; pinjin: Yù Huáng ili 玉帝) u kineskoj kulturi, tradicionalnim religijama i mitu je jedan od predstavnika prvog boga (太帝 tài dì). U daoističkog teologiji on je pomoćnik Juenši Tjencuena, koji je jedan od Troje čistih, tri iskonske emanacije Taoa. On je isto tako Cao Đài („Najviša sila”) kaodajizma poznata kao Ngọc Hoàng Thượng đế. U budističkoj kosmologiji on je poistovećen sa Šakrom.[1] U korejskoj mitologiji on je poznat kao Haneulim.[2]

Car od žada je poznat pod mnoštvom imena, uključujući Nebeski deda (天公, Tiān Gōng), što je originalno značilo „Nebeski vojvoda” u narodu; Gospodar od žada; Najviši car; Veliki car od žada (玉皇上帝, Ju Huang Šangdi ili 玉皇大帝, Ju Huang Dadi).

Kineska mitologija[уреди | уреди извор]

U kineskoj mitologiji postoji mnogo priča koje uključuju Car od žada.

On se takođe može smatrati tradicionalnom likom tajnog društva Belog lotusa.

Poreklo[уреди | уреди извор]

Rečeno j da je Car od žada prvobitno bio prestolonaslednik kraljevstva Čistog blaženstva i veličanstvenih nebeskih svetala i ornamenata. Pri rođenju on je emitirao čudesnu svetlost koja je ispunila čitavo kraljevstvo. Kada je bio mlad, bio je ljubazan, inteligentan i mudar. On je posvetio celo svoje detinjstvo pomaganju unesrećenih (siromašnih i bolesnih, napuštenih i samih, gladnih i obogaljenih). Osim toga, pokazivao je poštovanje i dobronamernost prema ljudima i drugim stvorenjima. Nakon što je njegov otac preminuo, uspeo se na tron. Postarao se da svi u njegovom kraljevstvu pronađu mir i zadovoljstvo. Nakon toga, rekao je svojim ministrima da želi da kultivira Tao na vedrim i mirisnim liticama.

Nakon 1.750 eona, svaki od kojih je trajao 129.600 godina (3602 godina), on je ostvario Zlatnu besmrtnost. Nakon još sto miliona godina kultivacije, konačno je postao Car od žada (koristeći date podatke, ovaj period pre nego što je postao Car od žada trajao je ukupno oko 226.800.000 godina.)

Nadvladavanje zla[уреди | уреди извор]

Jedan od mitova opisuje kako je Car od žada postao monarh svih božanstava na nebu. To je jedan od retkih mitova u kojem Car od žada zaista pokazuje svoju moć.

Na početku vremena, Zemlja je bila veoma teško mesto za život, mnogo oštrije nego sada. Ljudi su morali da se suoče sa raznim monstruoznim bićima, i nisu imali mnogo bogova da ih zaštite; pored toga, mnogi moćni demoni prkosili su besmrtnicima sa neba. Car od žada je bio običan besmrtnik koji je lutao zemljom pomažući koliko god je mogao ljudima. On je bio tužan što su njegove moći samo olakšavale patnju ljudi. On se povukao u planinsku pećinu da kultivira svoj Tao. Prošao je 3200 iskušenja, a svako je trajalo oko 3 miliona godina.

Reference[уреди | уреди извор]

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]