Cezijum hlorid

Из Википедије, слободне енциклопедије
Cezijum hlorid
Identifikacija
CAS registarski broj 7647-17-8 ДаY
ChemSpider[1] 22713 ДаY
UNII GNR9HML8BA ДаY
Jmol-3D slike Slika 1
Svojstva
Molekulska formula ClCs
Molarna masa 168.36 g mol−1Ukoliko nije drugačije napomenuto, podaci se odnose na standardno stanje (25 °C, 100 kPa) materijala

Cezijum hlorid je hemijsko jedinjenje, koje ima molekulsku masu od 168,358 Da.

Osobine Cezijum hlorida:

Cezijum hlorid je neorgansko jedinjenje sa formulom CsCl. Ovo jedinjenje se koristiti u medicinini kao tretman za neke oblike kancera. Cezijum hlorid nije toksičan za ljude i životinje, ali kao katjon sa svojom povišenom koncentracijom u krvi može da promeni ravnotežu elektrolita u organizmu. Organizam održava homeostazu, smanjujući nivo potasijuma u krvi.

Upotreba Cezijum hlorida u medicini:

Ovaj preparat se koristi za povećavanja nivoa Ph vrednosti organizma i kao takav se koristi u tretiranju nekih kancerogenih oboljenja.

Dr. Brever je u svojoj studiji sugerisao na visoke Ph mehanizme koje izaziva Cezijum hlorid. Cezijum se apsorbovao u velikim količinama od strane kancerogenih ćelija, ali ne i od strane zdravih. Uzimanje Cezijum Hlorida od strane kancerogenih ćelija menja njihovo okruženje iz kiselog u bazno, što predstavlja neizdrživo okruženje za kancerogene ćelije. U ovakvim uslovima aktivnosti kancerogenih ćelija postaju smanjene, a na povećanim Ph vrednostima kancerogene ćelije doživljavaju teška oštećenja i odumiru.


Osobine[уреди]

Osobina Vrednost
Broj akceptora vodonika 0
Broj donora vodonika 0
Broj rotacionih veza 0
Particioni koeficijent[2] (ALogP) -2,7
Rastvorljivost[3] (logS, log(mol/L)) 2,8
Polarna površina[4] (PSA, Å2) 186,3

Reference[уреди]

Literatura[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]